НС реши: До 6 г. зад решетките за производство на цигари и алкохол менте

НС реши: До 6 г. зад решетките за производство на цигари и алкохол менте
A A+ A++ A

От 1 до 6 години зад решетките и глоба от 20 000 до 100 000 лева за производство без лиценз на акцизни стоки – цигари и алкохол. Това предвиждат текстове от Наказателния кодекс, които депутатите гласуваха на второ четене в НС. Тези изменения в кодекса бяха одобрени с 85 гласа „за“, без нито един „против“ и само 8 „въздържал се“.

Предложенията бяха внесени от ГЕРБ и Обединени патриоти, по настояване на прокуратурата, тъй като досега е криминализирано продажбата на нелегални цигари и алкохол, но не и тяхното производство. Първоначалното предложение предвиждаше затвор до 10 години. До три години лишаване от свобода пък се предвижда за всеки, който държи и укрива предмети или техника, които са предназначени или биха са послужили за изграждане на съоръжения за производство на алкохол и тютюневи изделия.

Останалите промени, свързани с цигарите менте, останаха за четвъртък. Преди това депутатите гласуваха и други поправки – предлага се квалифициран състав и за кражбите на коли, като

приготовлението за кражби на МПС също ще се наказва.

Друг текст е възможност за отнемане в полза на държавата на пряката и непряка облага, придобита чрез престъпление. Когато става дума за чужденец, то ще се присъжда нейната равностойност.

Това предизвика лек спор между управляващи и опозиция, което пък стана повод шефът на правната комисия Данаил Кирилов да изтъкне, че напоследък БСП приема каузи и призова червените да обяснят дали ги припознават – като срещу борбата с корупцията или пък гражданската конфискация. Той визира едно от последните тълкувателни решения на ВКС относно гражданската конфискация, с които над 300 дела щели да бъдат прекратени. По думите му

в обществото се създава впечатление, че не законодателят решава въпросите, а „друг олигархичен кръг, който поставя в зависимост отделни магистрати“.

„Върховенството на закона лесно се саботира“, каза Кирилов и поясни, че българският парламента е изразил воля да има такова производство – каквито е гражданската конфискация.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници