Съдът отмени намаляването на заплатата на Мирослава Тодорова

Съдът отмени намаляването на заплатата на Мирослава Тодорова
Според ВАС от всичките 57 забавени дела, заради които ВСС образува дисциплинарно производство срещу Мирослава Тодорова и я наказа, по 43 от тях е изтекла давността. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Единодушно тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което на съдия Мирослава Тодорова е наложено наказание „намаляване на заплатата с 15% за две години“.

Решението за намаляване е от началото на годината, заради резултатите от проверка на инспектората в наказателното отделение на Софийски градски съд (СГС), където работеше доскоро Тодорова.

Сегашното решение на състава на ВАС с Юлия Ковачева (председател), Соня Янкулова (докладчик) и Иван Раденков е много подробно и добре структурирано в 60 страници, в които включително са изложени и цитати от медии с нападки на членове на ВСС и на главния инспектор Ана Караиванова срещу Съюза на съдиите и Мирослава Тодорова непосредствено преди проверката на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) в Наказателното отделение на СГС, пише „Правен свят“.

Според ВАС от всичките 57 забавени дела, заради които ВСС образува дисциплинарно производство срещу Мирослава Тодорова и я наказа, по 43 от тях е изтекла давността.

„Дисциплинарният орган, като е допуснал да наложи наказание и за погасени по давност нарушения (става въпрос за нарушени срокове по чл. 308 и 340, ал. 1 НПК, не за доказано нарушение на разумен срок за постановяване на съдебните актове), е нарушил закона“, изтъква ВАС.

Освен това съдът приема, че е нарушено правото на защита на съдия Тодорова, защото не е изслушана.

ВАС оспорва и законността на дисциплинарния състав, в който не е имало нито един съдия:

„Като не избрал решение в съответствие с нововъведения от законодателя принцип на осъществяване на кадровите решения в съдебната власт, изрично посочен в мотивите на закона, органът не избрал най-благоприятното решение и по този начин упражнил предоставената му оперативна самостоятелност незаконосъобразно“, пишат още съдиите, цитирани от „Дневник“.

Преди дни петчленен състав на Върховният административен съд (ВАС) окончателно отхвърли искането за спиране на предварителното изпълнение на решението на Висшия съдебен съвет за дисциплинарно уволнение на Тодорова заради забавянето на мотивите по три дела с години, заради което едното е било прекратено.

На 17 юли Тодорова получи заповедта за уволнението си. Тя поиска от ВАС да спре изпълнението на решението на ВСС.

Съдът е насрочил делото по същество срещу дисциплинарното уволнение на Мирослава Тодорова за 13 септември.

#Върховния административен съд #ВАС #Висшия съдебен съвет #ВСС #Мирослава Тодорова #Софийски градски съд #СГС #Юлия Ковачева #Соня Янкулова #Ана Караиванова #Съюза на Съдиите #Инспектората към Висшия съдебен съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници