Експерти: Незаконно е референдумът и изборите да са в един ден

Експерти: Незаконно е референдумът и изборите да са в един ден
Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако спазваме закона, референдумът и парламентарните избори не би трябвало да са заедно, смятат Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда и социологът Антоний Гълъбов.

Идеята парламентарните избори през 2013 г. и референдумът за АЕЦ „Белене“ да се проведат на една и съща дата дойде от премиера Бойко Борисов и последното заседание на Министерския съвет.

От разпространената стенограма стана ясно, че правителството подкрепя провеждането на референдум, но при условие че е заедно с гласуването за парламент, за да се спестят 30-40 милиона от бюджета.

Според Антоанета Цонева трябва да се настоява за спазване на закона и сроковете, посочени в закона, за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

„Според нашите изчисления и сроковете, които се предвиждат, ако всичко се развива в предвидения от закона ритъм, няма как референдумът да се проведе през юли. Той трябва да се проведе най-късно началото на април. Смесването на двете кампании – за парламентарните избори и за референдум, може тежко да увреди информирането и самия контекст, по който ще протече информационната кампания“, каза Цонева в интервю за БНР.

„При организирането на референдум ключовите, информиращи публиката играчи са участниците в инициативния комитет и застъпниците на алтернативната теза. Те нямат нищо общо с политическите партии. На парламентарните избори политическите партии трябва да защитават своите политически програми. Нашите анализи сочат, че цената на изборите през 2011 година, когато бяха две в едно, е била около 39 милиона“, добави тя.

Цонева каза още, че очаква да бъде представена план-сметка, която да защити числото 40 милиона, което се използва като аргумент.

Антоний Гълъбов смята, че финансовите въпроси не би трябвало да имат приоритет, когато става дума за произнасянето на българските граждани по важна тема.

„Когато пестенето е за сметка на демократичните процедури, винаги излиза по-скъпо. Този референдум сам по себе си е замислен като партийна кампания и има предизборна цел“, посочи той също в разговор по БНР.

Гълъбов се съгласи с Антоанета Цонева, че ако се спазва законът, не би трябвало двата вота да са в един и същи ден.

„Същественият въпрос е как ще бъде формулиран въпросът в този референдум. Ако въпросът остане така, както е формулиран от БСП, референдумът ще бъде компрометиран“, каза още Гълъбов.

#АЕЦ „Белене“ #Антоний Гълъбов #Института за развитие на публичната среда #Антоанета Цонева #БСП #Министерски съвет #Бойко Борисов #премиер #избори #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници