Илияна Йотова: Мониторингът над България трябва да отпадне

Илияна Йотова: Мониторингът над България трябва да отпадне
A A+ A++ A

"Докладите на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка са проява на двоен стандарт към държавите членки. Мониторингът над България и Румъния трябва да отпадне". Това категорично мнение изрази вицепрезидентът Илияна Йотова по време на дискусията след конференцията за бъдещето на демокрацията на ЕС, която се състоя в Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщиха от прессекретариата на президента.

Вицепрезидентът е подкрепила изразените позиции, че България е пропуснала шанса си по време на председателството на Съвета на ЕС да постави въпроса за отпадане на мониторинга. Илияна Йотова е посочила, че ЕС не разполага с механизъм за реално задействане на член 7 от Лисабонския договор, който се активира в случай на тежко нарушение на европейските ценности от някоя държава-членка. В момента Унгария и Полша са под наблюдение за спазване на върховенството на закона.

Според вицепрезидента е рисковано съблюдаването на принципите на правовата държава да бъде обвързвано със спиране или ограничаване на европейското финансиране, каквито идеи предлага ЕК. "По този начин икономическите критерии ще бъдат изместени от политически", е отбелязала Илияна Йотова. Вицепрезидентът посочила, че на този фон е още по-спорен Механизмът за сътрудничество и проверка, който се прилага само в две държави. Илияна Йотова изтъкнала, че за Хърватия, последно присъединилата се към ЕС страна, не действа този механизъм.

"Вече 11 години Европейската комисия променя в движение собствените си критерии. Тази година докладът за България е с позитивни тенденции, но това не означава, че мониторингът е работещ, тъй като критериите не са ясно формулирани и могат до безкрай да бъдат прибавяни нови условия", е посочила вицепрезидентът Йотова. "Националната позиция на България трябва да бъде този механизъм да отпадне и върховенството на закона еднакво да се съблюдава във всички държави членки, а не да бъдат "нарочвани" две страни", категорична е тя.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници