Цените на лекарствата в България наистина падат, твърди Атанасова

Цените на лекарствата в България наистина падат, твърди Атанасова
„Комисията по цени и реимбурсиране работи с добри темпове и в последните две седмици са поевтинели 50 медикамента“, каза Атанасова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цените на някои лекарства в България са паднали в резултат на предприетите мерки от здравното министерство, твърди здравният министър Десислава Атанасова въпреки скорошни публикации, че инициативата й не е толкова успешна.

„Комисията по цени и реимбурсиране работи с добри темпове и в последните две седмици са поевтинели 50 медикамента“, каза Атанасова пред bTV.

„Когато става въпрос за продажба на свободния пазар, цената просто се регистрира и лекарството се продава“, обясни министърът на здравеопазването и посочи, че за всички останали цената се регистрира и в рамките на година се проверява в съпоставка с цените в референтните държави, като се прави служебна проверка и се изисква декларация от фирмата производител или вносител.

„Предлагаме този срок да стане шест месеца“, каза Атанасова.

„Рекордно поевтинелият медикамент, чиято цена е спаднала от 855 на 322 лева, е онкологично лекарство“, каза още Атанасова.

„В тази група има лекарства, чиито цени са се понижили с 300 лева. Друг медикамент със сериозен спад в цената е свързан с възстановяване на нервно-мускулна блокада“, обясни тя.

Атанасова предлага още реферирането да става чрез съпоставка с цените не в 8, а в 17 европейски държави. Освен това Комисията по цени и реимбурсиране ще заседава по-често и ще има собствена администрация.

#Десислава Атанасова #министър на здравеопазването на България #лекарства #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници