Германия отвори трудовия си пазар за квалифицирани работници

Германия отвори трудовия си пазар за квалифицирани работници
Инженери и лекари, учени и математици, ИТ експерти могат да кандидатстват за разрешително за пребиваване, ако сключат трудов договор с годишна заплата от 34 944 евро за 2012 година. Снимка: michi2004/sxc
A A+ A++ A

Германия облекчава визовите правила за предприемачи и квалифицирани работници от 1 август.

От сряда, 1 август, множество чуждестранни инвеститори и чуждестранните им служители ще могат по-лесно да получават разрешение за пребиваване в Германия, съобщи „Пи Ар нюзуайър“, цитиран от БТА.

Направени са две ключови промени, чрез които да се ускори визовата процедура за тези групи.

Ще бъде въведена Синята карта на ЕС, смекчават се и изискванията за капитал и създаване на работни места за инвеститорите, които искат да основат компания в Германия.

„Германия е „гореща точка“ за компании от целия свят. Те приветстват промените за намаляване на бюрокрацията и подобряване на репутацията на Германия сред предприемачите и квалифицираните работници“, посочи Уди Зелхаст, юридически експерт на Германската агенция за търговия и инвестиции (Germany Trade & Invest).

За тези, които искат да започнат бизнес, предишните разпоредби предвиждаха, че трябва да направят инвестиции за над 250 000 евро и да създадат поне пет нови работни места.

Това разпореждане се отменя, както и други правила, които понякога се тълкуват твърде строго.

На 1 август в Германия ще направи дебюта си и Синята карта на ЕС. Този вид разрешение за пребиваване позволява на висококвалифицирани граждани на страни извън ЕС с търсени професии да получат бърз достъп до пазара на труда.

Инженери и лекари, учени и математици, ИТ експерти могат да кандидатстват за разрешително за пребиваване, ако сключат трудов договор с годишна заплата от 34 944 евро за 2012 година.

Хора с други професии могат да кандидатстват за Синя карта при основна заплата от 44 800 евро и подходящо университетско образование.

След като подобно разрешение бъде получено, може да се кандидатства за постоянно разрешително в рамките на 21 или 33 месеца, според степента на владеене на немски език.

Според предишните правила този срок стигаше до 5 години.

#Германия #трудов пазар #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино