Военният министър на Израел Либерман подаде оставка заради Газа

Военният министър на Израел Либерман подаде оставка заради Газа
A A+ A++ A

Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман подаде оставка в знак на протест срещу постигнатото примирие с бойците от ивицата Газа, съобщиха световните агенции.

В специално изявление за медиите Либерман призова за предсрочни избори.
Крайнодесният политик посочи, че постигнатото с египетско посредничество примирие с ръководството на палестинското ислямистко движението Хамас, което управлява Газа, е било "капитулация пред тероризма".
Оставката на Либерман значително отслабва консервативното коалиционно правителство на премиера Бенямин Нетаняху, смятано за най-дясното в историята на Израел, и може да доведе до предсрочни избори, тъй като след като партията на военния министър "Израел бейтену" ("Нашият дом Израел") напусне коалицията, Нетаняху остава с крехко мнозинство в Кнесета, където "Израел бейтену" има петима депутати, отбелязва Ройтерс.


Сега Нетаняху може да разчита на 61 депутати в 120-местния парламент, година преди следващите редовни избори.
Военният министър настояваше за много по-твърд израелски отговор на най-интензивния ракетен обстрел срещу Израел след 50-дневната война през 2014 г. Той каза, че е категорично против разрешението, дадено миналата седмица от Израел на Катар, за предоставяне на помощ на стойност 15 млн. долара на Газа.


Оставката на Либерман влиза в сила след 48 часа след като я подаде писмено.
Пред журналисти Либерман каза, че така "държавата си купува спокойствие в краткосрочен план с цената на сериозни щети за националната сигурност в дългосрочен план", предаде АФП.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници