Протести в столицата, Шумен, Бургас, Варна, Дупница и други градове

Протести в столицата, Шумен, Бургас, Варна, Дупница и други градове
A A+ A++ A

В този момент, на площад "Княз Александър I" в София трябва да започне националният протест срещу високите цени на горивата, новото увеличение на задължителната автозастраховка "Гражданска отговорност" и по-високите данъци за старите автомобили. 
Протестиращите вече се събраха на площада пред БНБ. Според намеренията им, заявени в социалните мрежи, където се организират, присъствието си са потвърдили близо 3000 души. В момента техният брой тук, доколкото може да се прецени, е около 1000 човека, но десетки автомобили също са паркирани тук в пространството, където е свободно. Към протеста тук се очаква да се присъединят и представители на групите протестиращи от цялата страна. По информация на "Хоризонт" обаче научихме, че желаещи от Перник да се присъединят към този час тук, към протеста, са били спрени на автомагистрала "Люлин". Протестиращите вървят в посока Министерски съвет и крещят: "оставка", "боклуци" и възразяват не само срещу цената на горивата, вече по-високите данъци за старите автомобили и поредното поскъпване на застраховката "Гражданска отговорност", но се събират, за да протестират и срещу, по техните думи, "мизерията на българите".

Стотици шуменци се събраха на протест пред зала „Арена“ срещу високите цени на горивата. Протестиращите затвориха улица „Марица“, предаде репортер на Радио „Шумен“. Хората се разхождат по пешеходната пътека и възпрепятстват преминаването на автомобилите. Ивелин Стефанов, който е сред организаторите на протеста, заяви, че настояват за отговорен орган, който да контролира и регулира цените на горивата.

В Дупница около 200 души излязоха на протест при считаното едва ли не за историческо място - "Барикадите" до главен път Е-79 и до жп линията София-Кулата, където през зимата на 1997 год. стотици бяха денонощно, тогава с други искания.

За около половин час те блокираха пътя, до 12,30 часа движението беше пренасочено по други маршрути и колони от чакащи коли не се образуваха. Няма инциденти, казаха от полицията, която бе осигурила охрана на района и пътния участък.

Протестиращите носеха плакати против високите цени на горивата, за готвените убийствени увеличение на "Гражданската отговорност", данъците и други искания, които изкараха днес хиляди българи по улиците и кръстовищата. От 14 ч. ще започне протестно автошествие от с. Ябълково през Кюстендил до изхода на града за ГКПП-Гюешево.

В Плевен над 100 автомобила се включиха в протестно автошествие. Недоволството е от високите цени на горивата и срещу системата бонус-малус, която се предлага за гражданската отговорност.

Протестиращи от Варна блокираха за час движението по Аспаруковия мост.

Близо 500 души се включиха в протеста срещу високите цени на горивата в Бургас. Сред тях около 250 рокери и таксиметрови шофьори. Протестните действия започнаха с напрежение между шофьорите и полицейски служители, които извършваха проверка на личните данни и връчваха стари фишове за нарушения.

След едночасов протест на място около 100 автомобила от Пазарджик потеглиха в автоколона към Пловдив, за да се присъединят към организираното автошествие там,под надслов „Съединението прави силата“.

Близо 1000 автомобила потеглиха в протестно шествие в Пловдив.  Към протестиращите от града, които се събраха малко преди 11 часа, се присъединиха и коли, развяващи българското знаме, от Пазарджик. Основни улици и булеварди в Пловдив ще бъдат блокирани заради протестната колона, в която има и много мотори. Участниците в шествието, което се охранява от десетки полицаи ,недоволстват от високите цени на горивата, Обявяват се също за по-високи доходи и срещу увеличените данъци на старите автомобили и подготвеното поскъпване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

В Благоевградска област стотици автомобили се включиха в националния протест срещу цените на горивата и поскъпването на живота. Протестират още Гоце Делчев, Разлог и Петрич, където се очаква да бъде затворен граничния пункт Кулата. Организаторите на протеста за първи път ясно изрекоха, че искат оставката на цялата политическа власт и потвърдиха, че се готви широк граждански проект за бъдещето на България. 

За първи път много пенсионери се включват в протеста.

Към 14 часа се очаква да започне и протестът в столицата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници