300 млн. лв ще получи бизнесът за зелена икономика

300 млн. лв ще получи бизнесът за зелена икономика
Осигурени са 150 млн. евро безвъзмездно финансиране и 150 млн. евро под формата на кредити от Европейската банка за възстановяване и развитие. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бизнесът ще получи 300 милиона лева за енергийна ефективност и зелена икономика, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Осигурени са 150 млн. евро безвъзмездно финансиране и 150 млн. евро под формата на кредити от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Безвъзмездната финансова помощ за един проект може да достигне 2 милиона лева, като няма минимален размер на отпусканата помощ.

Максималният интензитет на безвъзмездната помощ е до 50 на сто от общата стойност на допустимите разходи по проекта.

Това става възможно благодарение на процедура за енергийна ефективност и зелена икономика по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007 – 2013“, която стартира на 28 юни.

Тя ще е постоянно отворена, като крайният срок за подаване на проектни предложения е 31.10.2013 г.

Инициативата е на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Европейската банка за възстановяване и развитие, която обединява в едно:

- Процедура за безвъзмездна финансова помощ, по която средствата се предоставят от Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007 – 2013

- „Заемното финансиране”, предоставено от ЕБВР чрез шест търговски банки в рамките на Кредитна линия „Енергийна ефективност за конкурентоспособна индустрия” в България (BEECIFF). За началния етап са избрани местните търговски банки Алианц банк – България, Банка ДСК, МКБ Юнионбанк, Прокредит банк – България, Райфайзенбанк – България, Уникредит Булбанк.

Сред целите на програмата е подобряването на ефективността и производителността на полезните за околната среда технологии, използвани в малките и средни предприятия.

Търси се и намаляване на енергоемкостта и неблагоприятното екологично въздействие чрез насърчаване на енергоспестяващи производствени технологии, които са полезни за околната среда и намаляват отпадъците.

В процедурата могат да участват микро, малки и средни предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия и юридически лица, регистрирани съгласно Търговския закон или Закона за кооперациите.

Фирмите могат да кандидатстват с проекти за енергийна ефективност, които водят до намаляване на потреблението на енергия (и/или горива) спрямо базовата линия или за единица произведена продукция.

Проектите с енергиен одит трябва да водят до минимум среден процент на енергийно спестяване, равен на или по-голям от 10%.

Приемат се също проекти за отопление и вентилация от възобновяеми енергийни източници за собствени нужди (соларна, геотермална, термопомпи, биомаса от неселскостопански произход).

В зависимост от избрания подход проектите се делят на: технологични проекти – лесни и малки проекти с използване на оборудване от Списъка на материали и оборудване, допустими за финансиране; и проекти с енергийно обследване – по-големи и по-сложни проекти, основаващи се на препоръките от извършен енергиен одит.

Основната цел на енергийния одит е да предостави на кандидата професионална и компетентна основа за идентифициране, приоритизиране и подбор на мерки за енергийна ефективност.

Одитът се отнася до предвидените инвестиции, като процентът енергийни спестявания се изчислява за конкретната мярка, а не за промишлената система като цяло. Максималната продължителност на един проект е 12 месеца.

Предвижда се и изцяло нов механизъм на изпълнение и осъществяване на процедурите за избор на изпълнители за дейностите по проекта.

Изборът на изпълнители се осъществява на етап подготовка на проектното предложение, т.е. преди подаване на Формуляра за кандидатстване и приложенията към него в Договарящия орган – Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ и представлява критерий за допустимост на съответния проект.

Предимството на този подход е в това, че действителните инвестиционни разходи са известни още на ранен етап от цикъла на проекта.

Новост представлява и ролята, отредена на банките партньори в процеса на подготовка на проектното предложение.

За предприятия, които изпълняват проектите си със собствени ресурси в кредитна институция, която може да е различна от банка партньор, банките партньори потвърждават наличието на минимум 80% от общо допустимите разходи по проекта.

За предприятията, които не разполагат с този ресурс, банките предоставят становище относно кредитоспособността на предприятието за получаване на кредит като начин за осигуряване на необходимото финансиране за изпълнението на проекта си.

Наличието на минимум 80% от общо допустимите разходи по проекта представлява критерий за допустимост на съответния проект.

#Министерство на икономиката #енергетиката и туризма #енергийна ефективност #Европейската банка за възстановяване и развитие #ЕБВР #Банка ДСК #МКБ Юнионбанк #Уникредит Булбанк #Търговския закон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници