Новите касови апарати ще са в продажба от декември

Новите касови апарати ще са в продажба от декември
A A+ A++ A

Новите касови апарати, които ще позволят отчитане на продажбата до пет минути в Националната агенция за приходите, ще са в търговската мрежа през декември, съобщиха от приходната агенция. Те ще намалят злоупотребите с отчитането на оборотите. Така коментира въвеждането на системата министърът на финансите Владислав Горанов в Бургас при откриването на нов физкултурен салон в Професионалната търговска гимназия в града.

Срокът, в който всеки регистриран по ДДС търговец трябва да модернизира или смени фискалното си устройство, е до края на март, а всички останали – до края на юни догодина. Изчисления на НАП показват, че годишно хазната губи над 300 млн. лева заради манипулиране на данните от касовите апарати. 

До март 2019 година регистрираните по ДДС търговци трябва да сменят или пренастроят своите касови апарати, обясни министър Владислав Горанов:

"Наредбата отдавна беше за обществено обсъждане. Това обществено обсъждане беше повече от обичайното, така че мисля, че няма да предизвика някакъв драматичен стрес. Основните проблеми и притеснения, които трябва да имат стопанските субекти, са свързани с това, че новата система за отчетност на оборотите, която вкарваме, ще намали до нула възможността от избягване на отчитането на обороти. Всъщност, вероятно точно оттам идва и съпротивата“, каза Горанов и допълни, че който не изпълни законодателството, ще търпи административни санкции.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници