Здравното министерство и Касата са доволни от Бюджет 2019

Здравното министерство и Касата са доволни от Бюджет 2019
pixabay,com
A A+ A++ A

Параметрите по бюджета на НЗОК бяха приети и съгласувани по един безпрецедентно консенсусен начин. За първи път от години насам промените, които са внесени са съгласувани с НЗОК, министерството и съсловните организации. Това отчете на пресконференция зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

От следващата година НЗОК ще разполага с разходна част от 4,3 млрд. лева или с 490 млн. лева повече спрямо тази година. „Считаме, че сме намерили най-добрия баланс, който да подобри здравния статус на населението за средствата, които плаща Касата“, категорична е Начева.

Зам.-министърът отбеляза, че паралелно с дебата за средствата, усилено се работи по промени в законодателството.

За първи път МЗ започва разработване на правила за добра медицинска практика заедно със съсловните организации. Сред тях са критерии за отношение между медици и пациенти.

„Към момента политиките, които чувате са напълно подкрепени, имаме база върху, която да се сключат и продължат промените. Те означават едно нещо - разходването на средствата ще бъдат използвани по най-рационалният начин, отбеляза, управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.


„Като общество отделяме най-малък процент средства за медицинска помощ. Когато отделяш десет пъти по-малко средства спрямо други държави, нормално е да очакваш и по-ниско качество. А това на практика не е така“, смята той.

Бюджетът за догодина е един от най-амбициозните от началото на Прехода, смята Борисов

Като най-проблемни сектори, по които се работи са лекарствената политика, медицинските изделия, лечението в чужбина. „Сигурно е едно обаче едно – ще се прекъсне порочната практика да се изпраща пациент в чужбина без предварително да се знае колко ще струва“, категоричен е управителят. Коментарът му е по повод статистика от 2017 г., че 127 от 247 пациенти са изпратени от Фонда за лечение в чужбина без оферта за лечение в чужбина. Цената е идвала впоследствие. Въпреки това НЗОК е плащала сумите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници