Илияна Йотова: Смъртността в България е със 60% по-висока от раждаемостта

Илияна Йотова: Смъртността в България е със 60% по-висока от раждаемостта
A A+ A++ A

Смъртността в България е със 60% по-висока от раждаемостта. На първо място сме по смъртност, а почти 5% от съществуващите селища нямат нито един жител. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на конференция „Демографската криза в България - реалности, проблеми и решения".

Според Йотова генезисът и основната причина за стряскащите цифри е липсата на реалистична икономическа програма за развитие на България. Вицепрезидентът настоя като стратегия за решаване на проблема да се наблегне върху развитието на високите технологии, туризма и селското стопанство.

Илияна Йотова - вицепремиер: В следващото десетилетие между 800 и 1000 селища в България ще престанат да съществуват. Региони от страната са в риск да се превърнат в демографски пустини. На европейски фон - в първата петица сме в страните с намаляващо население. Прогнозата е до 2030 година 42% от населението на страната да живее в 6 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Същевременно всеки месец изчезва по едно село, а най-бързо обезлюдяващия се регион въобще в ЕС е смолянският.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници