Законът на Пеевски мина единодушно на комисия

Законът на Пеевски мина единодушно на комисия
A A+ A++ A

 

Точно за 5 минути, единодушно и без дебати, Комисията по медии и култура в парламента прие закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и оповестяването на разпространителите и доставчиците на медийни услуги.

Т. нар. Закон за медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски ще влезе за гласуване в парламентарна зала следващата седмица.

Както и досега, самият Пеевски не присъстваше на приемането на собствените си законотворчески вдъхновения, пише "Флагман".

Новото днес е, че законът предвижда в срок от една година да се изгради специален регистър за медии от Министерство на културата.

Така собствениците на медии трябва да подадат всички необходими данни и да присъстват в регистъра. Ако някой смята, че дадено лице не е реален собственик на медия, може да подаде сигнал, но единствената функция на Министерство на културата ще е да провери данните, подадени в регистъра и не може да направи нищо друго за установяване на собственика, тъй като министерството няма разследващи функции. При нарушение се предвижда Министерството на културата да уведомява Министерството на вътрешните работи.

При забавяне или неподаване на декларация или обявяване на неверни данни се предвижда санкция от 10 до 15 хил. лева. Глобата за повторно нарушение е от 20 до 30 хил. лева.

Доставчиците на медийни услуги, в т.ч. печатни, електронни и онлайн медии, трябва да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик, дали заема публична длъжност и дали има влязла в сила присъда.

Законът предвижда да се декларира и лицето, което реално контролира съдържанието на медията и редакционната политика, ако то е различно от собственика. При промяна на собствеността тя трябва да се декларира в срок от 7 дни.

До 30 юни собствениците трябва да декларират всяко получено финансиране в предходната календарна година - заеми и банкови кредити, както и безвъзмездно получаване на парични средства и имущество и техния размер и от кой идват средствата. Това явно трябва да удари медиите, кредитирани от фондации на Сорос и САЩ.

Собствениците на медии ще трябва да подават и декларация за всички договори, сключени с държавни и общински учреждения, политически партии, рекламни договорис лица, осъществяващи дейност, подлежаща на регулация. Предвижда се още да бъде декларирано и финансиране от европейските фондове за предходната година.

За вестниците е задължително да декларират в Министерството на културата действителния си собственик, както и броя на обекти за продажба на дребно. Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията. Санкциите за неподаване на декларация и невярна информация ще са от 10 до 15 хил. лева за първо и от 20 до 30 хил. лева за повторно нарушение.

Преди две седмици депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че ще прехвърли медийния си бизнес – в. "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач", "Борба", на фондация.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници