Сирийският режим атакува бунтовниците в Алепо с артилерия и хеликоптери

Сирийският режим атакува бунтовниците в Алепо с артилерия и хеликоптери
Режимът на Асад атакаува бунтовниците в Алепо с тежко въоръжение. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

С военни хеликоптери и тежка артилерия силите на режима на сирийския президент Башар ал-Асад атакуваха бунтовниците в гр. Алепо.

Правителствените войски и бунтовниците продължават боевете за контрола на втория по големина сирийски град, предават международните новинарски агенции.

Опозиционни активисти съобщават, че се водят боеве в няколко района на града, контролирани от бунтовниците, и това вероятно е началото на решителната фаза от битката за Алепо.

Международният пратеник Кофи Анан и други чуждестранни лидери посочват, че ситуацията в Алепо подчертава необходимостта от договаряне за политическо решение на конфликта в Сирия, който продължава вече 16 месеца.

В същото време сирийски опозиционен лидер призова международните съюзници да заобиколят разделения Съвет за сигурност на ООН и да се намесят директно в борбата за сваляне на президента Башар Асад.

„Нашите приятели и съюзници ще носят отговорността за случващото се в Алепо, ако не предприемат бързи действия“, заяви Абделбасет Сида, ръководител на опозиционния Сирийски национален съвет, цитиран от АП и „Фокус“.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет.

#Сирия #Башар ал-Асад #гражданска война #президент на Сирия #сирийската опозиция #Арабска пролет #Алепо #ООН #Кофи Анан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници