Какво ще означава блокчейн за банките?

Какво ще означава блокчейн за банките?
Pixels.com
A A+ A++ A

Чували ли сте, че блокчейнът ще бъде внедрен много скоро? Чакайте, какво всъщност е блокчейн? Свързано ли е с биткойн?

Блокчейнът е пробивна технология, която ще промени банковото дело из основи, както и много други индустрии. Биткойн е електронна валута, която използва блокчейн за прехвърляне на средства от една страна в друга. Нека да разберем какво е блокчейн, защо ще се разшири популярността му, какво означава за банковата индустрия и обяснение за това какво е биткойн.

Какво е блокчейн?

Блокчейн е технология, която използва разпределени бази данни, математика и криптография за записване на транзакции. Мислете за това като за система, съставена от гигантски счетоводни бази данни, синхронизирани със същата информация за транзакции. Всяка нова финансова транзакция се копира или подрежда последователно като блокчета “Лего”. Това означава, че практически е невъзможно да бъде хакната, тъй като е необходимо да се изхвърлят милиони бази данни. Добра аналогия с блокчейна е Napster, компанията за споделяне на музика от връстници през 90-те години на миналия век. Феновете на музиката биха могли да изтеглят файлове за песни на компютрите си от мрежата, но също така ще споделят своите изтеглени файлове с други фенове. Все още ли не разбирате? Опитайте да гледате финансови уебинари, както и това кратко видео “Какво е блокчейн” или това по-дълго видео Блокчейн TED Talks с Don Tapscott.

Защо блокчейн ще стане популярна технология?

В момента глобалната финансова система е огромна, но е много тромава за прехвърляне на пари. Но можете да изпращате имейл до всяка точка на света за секунда, прехвърлянето на пари може да отнеме дни или дори седмици, за да стигне до необходимото място. От финансовите посредници се изисква да прехвърлят всяка сума пари, като за всяка има такса за услугата. Тези финансови посредници по-често са жертва на измама от останалата част от икономиката, което води до по-голяма регулация и по-високи разходи за всички участващи страни. Блокчейн ще намали броя на посредниците, като същевременно ще увеличи сигурността, като и двете ще намалят разходите. Блокчейн ще увеличи честотата на парите, което ще ускори паричния поток и капиталовите инвестиции.

Защо блокчейн има значение за банките?

Блокчейн представлява за банките нож с две остриета. От една страна, би могло да спести на банките милиарди в брой, като значително да намали разходите за обработка. Банките са заслепени от възможността да намалят разходите за транзакции и количеството хартия, което обработват. Внедряването на блокчейн би направило банките все по-изгодни и ценни. Santander, банка, базирана в Испания, постави потенциалните спестявания на блокчейн на 20 милиарда долара годишно. Като алтернатива, възможността за стартиране на банка с по-ниски разходи е привлякла много нови стартъпи на пазара. Банките също закриват своите залози, като инвестират директно в стартъп компании.

Според KPMG, през 2016 година финансирането на рисков капитал за глобалните FinTech компании достигна рекордните 13,6 млрд. долара, докато общите инвестиции във FinTech компании възлизат на 24,7 млрд. долара.

Какво е биткойн?

Bitcoin е електронна криптовалута, която използва блокчейн технология за прехвърляне на пари. Точно сега, един биткойн струва около 00. Основана е през 2008 г. от неидентифициран програмист или група от програмисти под името Satoshi Nakamoto, което вероятно е псевдоним. Биткойн транзакциите се проверяват от мрежови възли и се записват в публичен разпределен регистър, наречен блокчейн. Няма централен депозитар, което го прави децентрализирана виртуална валута. Количеството биткойни ще бъде фиксирано през 2020 г. на 21 милиона биткойни.

Заключение

Какъв ще бъде резултатът от блокчейна? Предполагам, че драстично ще намали неефективността на финансовия пазар. Банките и финансовите институции ще се възползват от ползите на блокчейн и ще включват много от вече напредналите, които се прилагат от Fintech стартъп компании. Някои от тези нови компании ще станат големи финансови играчи, точно както PayPal се превърна в основен играч с над 10 милиарда долара приходи и 30 милиарда долара активи. Банковите разходи за потребителите ще намалеят и ще има намаляване на измамите.

Ако искате да научите повече за блокчейна или биткойните, Ви предлагам да следвате ключовите fintech влиятелни личности като Jim Marous, Chris Gledhill и Spiros Margaris. Те са много активни, като споделят много интересни статии за блокчейна и биткойните, както и подобни статии за fintech и изкуствния интелект.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници