Кметицата на Перник отхвърли „земетръсните“ обвинения на ГЕРБ

Кметицата на Перник отхвърли „земетръсните“ обвинения на ГЕРБ
Кметицата на Перник Росица Янакиева отрече твърденията на ГЕРБ за злоупотреби с пари за справяне с последствията след земетресението от 22 май. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Твърденията на общинските съветници от ГЕРБ в Перник за злоупотреби със средствата за ремонти след земетресението от 22 май са неверни, според официалната позиция на кмета на Община Перник Росица Янакиева, изпратена до медиите.

Според Янакиева твърденията на ГЕРБ „са абсолютно неоснователни и целят манипулиране на общественото мнение“.

„Всички данни, цитирани от общинските съветници за нерационално и безконтролно изразходване на средствата, отпуснати от държавата на Перник, са опит за политизиране на обстановката в града. За да се изричат тежки обвинения за злоупотреби, би трябвало внимателно и детайлно да се навлезе в спецификата и изискванията за ремонтните дейности, което не са успели да направят общинските съветници от ГЕРБ“, посочва още Янакиева.

„Община Перник е таксувала абсолютно всичко на цени, които са валидни за цяла България. Всеки разход е свързан с определена технология и законът не позволява монопол и типизация в строителната дейност. Съгласно него обаче има разлика в това дали една дейност е извършвана в делничен, почивен или празничен ден. При формирането на сметките ясно трябва да бъде отчетено например дали полаганият латекс в обектите е бял или цветен, защото цената не е еднаква и идва още от доставчика“, казва още кметът на Перник.

„В многократно споменавания обект - Основното училище в село Драгичево - ценообразуващите показатели на фирмата изпълнител за труд, доставно складови разходи и печалба са по-ниски от показателите, дадени от Община Перник. Обвиненията за преместването на 15 чина срещу сумата от 1200 лв. също са откровена лъжа - тук става дума за 15 човека и работа по преместване на мебели, чинове и техника и връщането им обратно - работа в празнични дни, с оглед на нормалното протичане на предстоящата тогава матура“, посочва още Росица Янакиева.

По думите й твърденията, че сградата на Основното училище в село Кладница има 5 комина, а са изписани пари за 8, категорично не отговарят на истината.

„В училището има 6 комина и 4 капандури, от които пострадали и след това възстановени са 5 комина и 3 капандури. Трудът за направата и материалите на комините и капандурите, съгласно заменителна таблица, приложена към акта, е един и същ. Мълниезащитната инсталация, поставена на същата сграда е с радиус на действие 60 метра. Тя осигурява защита на двора и сградите на училището. Съгласно законодотелството мълниезащита се поставя на всички сгради ново строителство, както и на тези, чиито покриви се ремонтират“, се казва в писмото на кметицата до медиите.

Относно обвиненията, че фирма е издавала фактури с номера 1 и 2 и твърденията, че тя е създадена специално след земетресението от 22 май в Перник, Янакиева посочва, че също може да бъде проверено, че месеци преди бедствието същата тази фирма е била пререгистрирана.

„Всички обвинения за злоупотреби и неправомерно похарчени средства, отправени така лековато и без нужните аргументи, очернят доброто име на строителните фирми, които в най-тежката кризисна ситуация, сполетяла Перник, реагираха мигновено и оказаха безценна помощ“, заявява още в официалната си позиция по казуса Росица Янакиева.

#ГЕРБ #Росица Янакиева #Перник #кмет на Перник #земетресение #злоупотреби #общински съветници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници