ДБГ: Със санкциите срещу Орбан Европа дава жълт картон на Борисов

ДБГ: Със санкциите срещу Орбан Европа дава жълт картон на Борисов
A A+ A++ A

Движение България на гражданите подкрепя налагането на санкции от ЕС срещу едноличната политика на Виктор Орбан и остро се противопоставя на намерението на Обединените патриоти и ГЕРБ да наложат друго решение за страната. Санкциите са необходим отговор на действията на Орбан срещу върховенството на закона, гражданските свободи и демократичните принципи в Унгария. Всяка подкрепа за подобни политики, каквато вече ГЕРБ дадоха в ЕП, означава отклоняване на България от про-европейската й посока и отричане на основополагащи ценности, върху които е построен Европейския съюз. Ще изпаднем в европейска изолация, както стана със случая Скрипал, където бяхме срещу 2/3 от членовете на ЕС или след поклоните на Борисов пред Путин и метаните пред Ердоган.

В същото време оценяваме действията по налагане на санкциите като закъснели. Заради забавената си реакция, се налага впечатлението за скрити мотиви на ръководството на ЕС, свързани с отказа на унгарския премиер да приеме мигранти от западна Европа. От ДБГ считаме, че Съюзът трябва да вземе незабавно решение за контрамерки, които да спрат мигрантското нашествие към Европа, като по този начин запазят европейското единство. Необходима е и преоценка на структурата на ЕС и олекотяване на процеса на взимане на подобни важни решения. Само съществени реформи могат да съхранят единството и сигурността на Съюза.

Подчертаваме, че налагането на санкции срещу Виктор Орбан, е жълт картон за Борисов. Вместо категорична реакция, позицията на премиера е откорвено лицемерна– в Залцбург е за санкциите, в София е против. Няма съмнение, че действията на управляващото мнозинство от началото на мандата целят да заличат свободните медии в България, да подчинят всички нива на съда и прокуратурата и да концентрират цялата власт в ръцете на министър-председателя. Ако Правителството не спре незабавно да овладява независимите институции в страната, които уж трябва да го контролират, България също ще претърпи санкции от Съюза.

В тази критична ситуация ДБГ призоваваме десницата и цялата демократична общност да осъществим единен отпор срещу всяко действие на управляващите под диктовката на Кремъл, което може да промени евроатлантичеката ориентация на България.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници