Бегачи от 45 държави пристигат в София за маратона

Бегачи от 45 държави пристигат в София за маратона
A A+ A++ A

Състезатели от рекорден брой държави ще пристигнат в столицата за маратона на София. Интерес 35-ото издание, което е на 14 октомври т. г. са проявили бегачи от 45 държави, а общият им брой на старта се очаква да бъде над 4000.

Маратонът е част от календара на София – Европейска столица на спорта. 35-ото издание е финал на веригата от дълги бягания „Бягането като начин на живот“. Такива стартове имаше в Стара Загора и във Варна, предаде Столица.бг

За първи път сред бегачите има представители на Уганда и Руанда, както и от Австралия и ОАЕ. Иначе традиционно силните бегачи на Кения, Мароко, Етиопия отново ще бъдат на старта в София.

Според заявките засега като фаворит се очертава Доди Фейера Гемеда от Етиопия, който има регистриран личен резултата 2.09:42 часа от маратона в Донгюн (Китай) през 2016 г. Според специалистите у нас рядко може да се види бегач с подобен резултат под 2.10 ч. Със сигурност на Маратона на София ще има сериозна конкуренция. Обещава го и наградния фонд, който тази година е впечатляващ – над 60 000 лв. Победителите при мъжете и при жените в класическия маратон ще получат по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв. и т. н. до 10-о място – 400 лв. Парични награди ще има за всички, класирали се до 6-о място на 21 км и на 10.5 км.

За първи път на Софийския маратон ще присъства делегат на Международната федерация по лека атлетика (IAAF). Португалецът Карло Кардосо ще инспектира трасето и цялостно ще оцени организацията на състезанието, което кандидатства за категория „bronze level” в ранглистата на най-прочутите световни маратони.

Кандидатите да стартират в WIIZ AIR София Маратон могат да се регистрират до 7 октомври.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници