Половината французи искат референдум за фискалния пакт на ЕС

Половината французи искат референдум за фискалния пакт на ЕС
Френският президент предпочита договорът да мине през парламента и заяви, че е против ратификацията му, преди пактът за растеж да бъде договорен с други държавни глави в Европейския съвет. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Половината граждани на Франция искат фискалният пакт на Европейския съюз да бъде гласуван на референдум.

Общо 52% от французите искат новият бюджетен договор на Европейския съюз да бъде гласуван на референдум, като 53 на сто са заявили, че ще го подкрепят, сочи проучване на OpinionWay, цитирано от „ЮрАктив“ и „Дневник“.

За референдум са 68% от избирателите на крайнолевия Жан-Люк Меланшон, 72% от поддръжниците на Националния фронт и 43% от привържениците на Съюза на народно движение (UMP) на бившия президент Никола Саркози.

„Това ще бъде пречка за Франсоа Оланд“, смята генералният директор на OpinionWay Бруно Жанбар.

Френският президент предпочита договорът да мине през парламента и заяви, че е против ратификацията му, преди пактът за растеж да бъде договорен с други държавни глави в Европейския съвет.

Общо 55% от избирателите на Социалистическата партия на Франсоа Оланд са казали, че искат референдум.

Лидерът на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен реагира бързо на резултатите на проучването, като каза, че референдумът е необходим.

Според нея „договорът прехвърля бюджетен суверенитет към технократите в Брюксел“ и ще създаде „германска Европа... диктат на привилигированата класа и банките“.

По думите й той ще наложи на французите да плащат дълговете на други страни.

В анкетата 53% от запитаните са казали, че ще подкрепят договора на референдум, а едва 20% - че биха гласували против него. От поддръжниците на Марин льо Пен те са съответно 48% и 38%, а от тези на Меланшон - 48% и 34%.

Повечето от запитаните са казали, че не са наясно с детайлите по договора, който предстои да бъде подложен на обществена дискусия във Франция.

#референдум #Жан-Люк Меланшон #Марин Льо Пен #Франсоа Оланд #фискален пакт #ЕС #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници