Швейцария оценява високо българското европредседателство

Швейцария оценява високо българското европредседателство
A A+ A++ A

Швейцарският външен министър Игнацио Касис сподели, че страната му има много висока оценка за председателството на България на Съвета на ЕС. Той заяви това на брифинг след срещата си с вицепремиера Екатерина Захариева в МВнР.

Касис отбеляза, че Швейцария в последно време обръща огромно внимание на тази тема. Той констатира още, че търговският баланс между България и Швейцария е добър и има добри възможности за разширяване на търговските отношения между двете страни. Той отчете и добрите постижения в сътрудничеството в областта на науката и културата. Касис информира, че се подготвя споразумение между двете държави за опазване на културните ценности и изрази надежда то да стане факт до края на годината.

Един от най-важните инструменти за сътрудничеството с България е т.нар. инструмент за развитие, като делът на България в тази помощ е 76 милиона швейцарски франка, обясни министърът. Той уточни, че първият транш завършва през 2019 г. и сега в Швейцария се водят преговори за създаване на втори такъв фонд за следващите 10 години, с акцент върху професионалното образование.
Касис отбеляза също, че България е важна страна за Швейцария по отношения на връзките на Швейцария с ЕС.

Българският външен министър Екатерина Захариева благодари за оценката за българското председателство. Двамата са се разбрали екипите за развитие да се срещат и да търсят общи проекти за подкрепа и помощ за развитие в страните от Западните Балкани.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници