ВСС освети връзката си с Цветан Цветанов и Владимира Янева

ВСС освети връзката си с Цветан Цветанов и Владимира Янева
В сряда по време на дебатите за вота на недоверие, вътрешният министър Цветан Цветанов разказа за дело на Мирослава Тодорова по което подсъдим бил банкера Атанас Тилев, което било погасено по давност. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет освети връзката си с вътрешния министър Цветан Цветанов и неговата семейна приятелка и председател на Софийски градски съд Владимира Янева.

В сряда по време на дебатите за вота на недоверие, вътрешният министър Цветан Цветанов разказа за дело на Мирослава Тодорова по което подсъдим бил банкера Атанас Тилев, което било погасено по давност.

Не стана ясно обаче откъде вицепремиерът знае за това дело и фактите по движението му, отбелязва „Дневник".

Истината лъсна на заседанието на ВСС в четвъртък, когато бе докладвано писмо от Владимира Янева, съдържащо изнесените предния ден факти от Цветан Цветанов.

На практика има две възможни места откъдето вътрешния министър да има тези факти - или от Владимира Янева или от някой от членовете на ВСС.

Така подтикнати от Цветан Цветанов и при отсъствието на 17 от общо 25-те члена, ВСС реши да даде Мирослава Тодорова на прокурор за престъпления срещу правосъдието.

От заседанието отсъстваха министърът на правосъдието Диана Ковачева, проф. Анелия Мингова, главният прокурор Борис Велчев, председателят на Върховният касационен съд (ВКС) Лазар Груев и шефът на Върховния административен съд (ВАС), както и други членове, съобщава „Правен свят."

Предложението Мирослава Тодорова да бъде дадена на прокурор, е на членовете на съвета Вельо Велев и Иван Колев (Велев е избран за ВСС от квотата на прокуратурата, а Колев – от тази на съдиите).

Иван Колев е и членът на ВСС, който огласи скандала с плевенския лобист Красьо Черничкия и така възпрепятства разплитането на корупционната мрежа, отбелязва „Дневник".

Причината за предложението – писмо от Владимира Янева, в която тя сезира ВСС за две дела на Мирослава Тодорова, за които твърди, че са с изтекла абсолютна давност. Не е ясно защо Янева открива тези дела чак сега.

Според Иван Колев дисциплинарното дело на Мирослава Тодорова трябва да се прати на президента, премиера и председателя на Народното събрание, защото в случая се касае за защита на националните интереси на страната.

ВСС реши да изпрати на „отговорните фактори" стенограмата от заседанието си в четвъртък и писмото на Владимира Янева.

Пламен Стоилов (един от вносителите на предложението за уволнението на Тодорова и първият засечен в разговори с Красьо Черния) докладва писмото от Янева.

То е постъпило на 23 юли и е било адресирано до правосъдния министър Диана Ковачева, която отново смени позицията си по казуса „Тодорова" и заяви, че съветът не се е обосновал за наложеното дисциплинарно наказание.

По едното обвинение присъдата е от 2006 г., а по другото – от 2007 г. Мирослава Тодорова приключва първото дело за една година. В съда то влиза през 2005 г., а присъдата е постановена на следващата 2006 г.

През същата 2006 г., изтича давността на две от обвиненията по делото „като са нанесени значителни материални щети", пише в писмото на Янева. По другото обвинение давността изтича през 2007 г.

По второто дело, за забавянето на мотиви по което на Мирослава Тодорова е наложено наказание през 2011 г. – намаляване на заплатата, провинението е, че е връчено на деловодител към 20 юли 2012 г., когато Тодорова вече е уволнена.

Същевременно, нямало го протеста на прокурора от 2007 г. Отнася се за деяние по чл. 219 НК и нанесени щети за 543 500 000 лева, като абсолютната давност е изтекла през 2010 г.

Присъдата е произнесена през ноември 2007 г., не се съобщава обаче кога са написани мотивите. Точно това дело беше в центъра на атаката на Цветан Цветанов от парламентарната трибуна вчера по време на вота на недоверие.

#ВСС #Цветан Цветанов #Владимира Янева #Мирослава Тодорова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници