Делото за измама по аферата ЦКБ приключи по давност без присъди

Делото за измама по аферата ЦКБ приключи по давност без присъди
Павел Тренев и Димитър Димитров–Шашмата обаче ще продължават да отговарят пред съда по обвинението, което им е повдигнато за присвояване.
A A+ A++ A

Делото срещу Павел Тренев и Димитър Димитров–Шашмата по обвинение в измама за милиони от компания на Майкъл Чорни чрез ЦКБ беше прекратено заради изтекла давност.

Делото срещу тях е за два превода от 6 млн. долара на Майкъл Чорни в Централна кооперативна банка (ЦКБ).

Процесът, който е в съдебна фаза вече 8 години, се води лично от председателя на наказателна колегия Петя Крънчева.

Двамата обаче ще продължават да отговарят пред съда по обвинението, което им е повдигнато за присвояване, предаде БГНЕС.

Давността по обвинението за измама е изтекла още през 2010 г., но прокуратурата е поискала едва сега то да отпадне. Решението на съда все пак може да бъде обжалвано или протестирано в 14-дневен срок.

Следващото заседание по делото е на 28 септември. Възможно е тогава след 8-години в съда делото все пак да приключи на първа инстанция.

Павел Тренев е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери като основния играч в разразилия се през 1996 г. „Орионгейт“. Той бе арестуван в София през октомври 2004 г. след почти 5 години издирване.

Според магистратите Павел Тренев трябва да отговаря за изчезването и присвояването на 6 млн. долара на Майкъл Чорни, които той превежда в ЦКБ през 1995 г. чрез две свои фирми.

Павел Тренев е обвиняем заедно с Димитър Димитров–Шашмата, който също беше издирван месеци наред и бе привлечен по делото като подбудител и помагач.

Според обвинението от април до май 1995 г. двамата, използвайки ЦКБ, получили два превода в нюйоркския клон на банката.

Те успели да заблудят представителите на „Блонд инвестмънт корпорейшън“ Майкъл Чорни и Джоузеф Карам, които превели 3 млн. щатски долара на 28 април 1995 г. и отново 3 млн. на 3 май същата година.

За усвояване на източените пари е съставен договор със СД „Макет“, собственост на Павел Тренев.

#Джоузеф Карам #Орионгейт #Петя Крънчева #ЦКБ #Майкъл Чорни #присвояване #измама #Шашмата #Димитър Димитров #Димитър Димитров–Шашмата #Павел Тренев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници