Германският канцлер осъди сблъсъците в Кемниц

Германският канцлер осъди сблъсъците в Кемниц
A A+ A++ A

Разпространяването на дезинформация по социалните медии е помогнало за разпалване на насилието в източния германски град Кемниц през последните два дни. Това заяви днес министър-председателят на провинция Саксония Михаел Кречмер, цитиран от ДПА. По думите на Кречмер последвалата гневна реакция е била основана на "ксенофобски коментари, невярна информация и конспиративни теории и на лъжливи новини".

Смъртта на 35-годишния германец, вероятно убит в неделя от двама кандидати за убежище - иракчанин и сириец, породи двудневни протести. Те отчасти бяха подсилени от невярното твърдение, че убитият се е намесил в защита на жена. Впоследствие полицията отрече това твърдение, разпространено от крайнодесни групи и организатора на митинга "За Кемниц" в социалните медии.

Полицията съобщи, че 35-годишният мъж е бил прободен с нож при спречкване между две групи мъже, сред които са били и двамата предполагаеми извършители. Заподозрените са в ареста и са разследвани за убийство. Митингът, предизвикан от убийството, събра около 6 000 демонстранти и около хиляда контрадемонстранти.

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел коментира сблъсъците в Кемниц от последните дни и остро осъди всякакви форми на дискриминация:
"Видяхме неща, които нямат място в правовата държава. На видео кадрите ясно се видя, че по улиците на Кемниц бяха гонени хора, имаше омраза по улиците. Това няма нищо общо с нашата правова държава".
Меркел добави, че саксонската полиция е взела всички мерки за предотвратяване на още по-голямо насилие и подчерта, че ако Саксония има нужда от допълнителна помощ за въвеждане на ред, държавата е готова да окаже подкрепа.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници