Имуществени сделки и без здравни застраховки, реши парламентът

Имуществени сделки и без здравни застраховки, реши парламентът
A A+ A++ A

Сделки с движимо и недвижимо имущество ще се сключват и без да се доказват платени здравни осигуровки, реши парламентът, като прие окончателно промените в Закона за здравното осигуряване.

Преди около два месеца здравният министър Десислава Атанасова предложи прехвърлянето на недвижимо имущество и на автомобили да става само с удостоверение от НАП за платени здравни осигуровки.

Идеята на министъра обаче не мина през парламентарната здравна комисия и при окончателното разглеждане на промените в пленарната зала.

Мотивите за отпадането бяха, че не е редно задълженията за здравно осигуряване да се приравняват с данъчните задължения, предаде Дарик радио.

Екатерина Михайлова от „Синята коалиция“ изтъкна, че по света има много българи, които са коректни към здравното осигуряване там, където живеят, а в същото време са и български граждани и не попадат в категорията на задължително здравно осигуряване по закон.

От думите на Михайлова стана ясно, че в такива случаи тези хора не могат да си извадят бележка за платени вноски към родното здравно осигуряване, както предложи здравният министър да се прави при имуществени сделки.

От своя страна Хасан Адемов от ДПС отбеляза, че правото но собственост е изключително конституционно право и никой не може да го обвързва с други права.

„Тук възниква въпросът защо един българин да си плаща здравните вноски, като в крайна сметка, постъпвайки в болница, отново започва да плаща. На тези въпроси трябва да си отговори министърът на здравеопазването, преди да прави подобни предложения“, каза Мая Манолова от БСП.

Задължението за плащане на здравни вноски е разписано в закона, нарушенията се санкционират, има опити да се подобри събираемостта чрез промяна в сроковете за това кога един човек плаща и може да ползва осигуряването си, каза председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.

Според нея трябва да се направи обстоен анализ на здравно неосигурените и комплекс от мерки, които да подобрят събираемостта на здравните вноски.

#движимо и недвижимо имущество #Десислава Атанасова #здравен министър #НАП #здравни осигуровки #Екатерина Михайлова #Синята коалиция #Хасан Адемов #ДПС #Мая Манолова #БСП #Даниела Дариткова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници