Извънредни 150 000 лв. отпуска кабинетът, за да върне българите от Швеция

Извънредни 150 000 лв. отпуска кабинетът, за да върне българите от Швеция
Министърът на външните работи Николай Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството гласува отпускането на извънредни средства за евакуацията на стотиците български граждани, които са били измамени с предложение за сезонна работа в Швеция, съобщи министърът на външните работи Николай Младенов.

По предварителна оценка тази евакуация ще струва около 150 хиляди лева. Обсъждат се и най-изгодните начини за връщането на сънародниците ни в България. В момента българското посолство в Швеция работи за осигуряване на храна и вода на хората.

Това е еднократен акт на държавата в извънредната ситуация, обясни министър Младенов, цитиран от Дарик радио.

„Това го правим, защото големият брой на хората, които в момента са в тежко положение в Швеция, изисква спешна реакция от страна на държавата. Това се прави и защото има нарастващо социално напрежение около някои от групите в местата, в които те се намират. Днес към Стокхолм пътуват представители на Министерството на вътрешните работи, както и на Министерството на труда и социалната политика, за да се включат в усилията по това да се справим с тази извънредна ситуация, която имаме“, обясни той.

Външният министър каза още, че министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил да се започнат и бързи действия относно подвеждане под отговорност за трафик на хора на тези, които са подвели българските граждани и са ги отпратили към Швеция без договори, без ангажименти за извършване на работата.

„Още веднъж апелирам към всички българи изключително много да внимават и да не се поддават на мошеници и всякакви форми на измамници, които искат да злоупотребят с тяхното доверие, и винаги да проверяват всички документи, всички разрешителни на всички фирми и компании, и личности, които искат да им предложат работа в чужбина“, добави Николай Младенов.

Министър Младенов съобщи още, че Министерството на външните работи ще предложи концепция на закон, който да регламентира задълженията на държавата към гражданите си в чужбина.

През последните дни зачестиха случаите с измамени с работа в Швеция българи. Те се обърнаха към българското посолство в Стокхолм с молба за съдействие за връщането им в България.

#Швеция #българи #Николай Младенов #Стокхолм #Министерството на вътрешните работи #Министерството на труда и социалната политика #Бойко Борисов #министър-председател #Министерството на външните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници