Рязко скочиха продажбите на оръжие в Колорадо след трагедията в киносалона

Рязко скочиха продажбите на оръжие в Колорадо след трагедията в киносалона
Звездата от последните три филма за Батман – Крисчън Бейл, посети пострадали при масовата стрелба в болницата в Аурора. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Продажбите на оръжие в западния американски щат Колорадо рязко скочиха след стрелбата в неделя, когато бяха убити 12 души в киносалон в Аурора, предградие на щатската столица Денвър.

Проверките на свидетелствата за съдимост, необходими за закупуване на оръжие, са нараснали с над 40 процента от трагедията, която разтърси САЩ, предаде Франс прес, цитирайки в. „Денвър пост“.

Между петък и неделя в Колорадо са извършени 2887 такива проверки, или 43 процента повече от предишната седмица и 39 процента повече от миналата година.

Рязко се е увеличил и броят на хората, които искат да преминат обучение за получаване на разрешително за носене на скрито оръжие.

„Луда работа“, коментира във вестника Джейк Майерс, който работи в оръжеен магазин в Паркър.

Той подчертава, че 15-20 души са чакали пред магазина, когато дошъл на работа няколко часа след стрелбата на полунощната премиера на последния филм от трилогията „Батман“ на Кристофър Нолан.

„Много казваха, че не са очаквали да им потрябва оръжие. Когато обаче се случи такова нещо близо до тях, те преразглеждат позицията си и си казват: „Чакай малко, и аз ходя на кино“, обяснява Майерс.

Нападателят Джеймс Холмс, който не е бил криминално проявен, е могъл да закупи законно четири огнестрелни оръжия, включително полуавтоматична пушка. Чрез интернет той се е сдобил с над 6000 патрона.

Не се очаква обаче нападението на премиерата на „Батман“ да доведе до по-строга регламентация на режима за закупуване на оръжие, тъй като политическата класа, както отляво, така и отдясно, не смее да се бори с влиятелното оръжейно лоби, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Звездата от последните три филма за Батман – Крисчън Бейл, посети пострадали при масовата стрелба, пише „Ивнинг Стандарт“, цитиран от „Фокус“.

Говорител на „Уорнър Брос“ съобщи, че американският актьор е извършил посещението от свое име, а не като представител на филмовото студио.

На снимки в „Туитър“ се вижда роденият в Уелс актьор, който е на посещение в болницата на Аурора, където все още се лекуват 20 от 58-те ранени, някои от които са в критично състояние, предаде БГНЕС.

Кари Ротман, един от общо 58-те души, които бяха ранени при стрелбата в петък миналата седмица, публикува свои снимки с актьора във „Фейсбук“.

„Крисчън Бейл се среща с Кари Ротман, жертва на стрелбата в киното на Аурора“, се чете под снимката, на която актьорът е клекнал до младежа и двамата се усмихват.

По-рано в интернет се водеше кампания, призоваваща Бейл да посети лично пострадалите при стрелбата.

#Колорадо #Аурора #Денвър #оръжие #САЩ #Батман #Кристофър Нолан #Джеймс Холмс #Крисчън Бейл #Уорнър Брос #Туитър #Фейсбук

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници