Късо съединение може да е предизвикало трагедията в Гърция

Късо съединение може да е предизвикало трагедията в Гърция
A A+ A++ A

Късо съединение в електрическата мрежа е предизвикало искрата, изпепелила хиляди домове и отнела живота на 81 души в Гърция.

Това показват първите резултати от разследването на огнената трагедия.

По информация на властите в Гърция общо изпепелените къщи в страната ще са повече от 2500. В кризисните щабове хората стават все повече и повече. Там се раздават дрехи и продукти от първа необходимост.

Около 130 служители на армията и противопожарната служба продължават да търсят изчезналите, чийто брой е трудно да се определи.

"Получихме десетки обаждания, които съобщават за изчезнали лица", заяви говорителката на пожарната Ставрула Малири, като добави, че сред изчезналите може да има мъртви, а други може да са се върнали по домовете си без да са информирали властите.

В изаявление пред "Скай ТВ“ кметът на Рафина заяви, че смъртността може да се покачи до трицифрено число. Той каза също, че 98% от Мати - градът, с повечето смъртни случаи - са унищожени, както и 50% от град Кокино Лиманаки.

Какво се знае досега

От 187 души, включително 23 деца, които са били ранени при пожарите, 60 възрастни остават в болница - 11 от тях в интензивно отделение, съобщи Министерството на здравеопазването.

Създадени са списъци и се следва стриктна организация. На място ще започне изплащането и на първите обезщетения за хората, чиито домове са изцяло засегнати от пожара.

Говорителят на правителството Димитрис Цанакопулос обяви пакет от облекчаващи мерки за жертвите на пожарите,

включително 5 000 евро за засегнатите семейства и 6 000 евро за тези с повече от три деца. Засегнатите бизнес компании ще получат 8 000 евро.

Той обяви и данъчни облекчения, като освобождаването от данък върху имуществото на "ENFIA“ за собственици, чиито 

Според Министерството на инфраструктурата и транспорта повече от 200 къщи са напълно унищожени. Служителите, изпратени до Рафина, Мати и Неос Вуцас досега са проверили 720 домове и са установили, че 211 от тях са необитаеми. Други 234 къщи са сериозно засегнати и ще се нуждаят от ремонт.

Повече от 125 изгорени коли са били отстранени от екипите, за да освободят улиците на Мати.

Вчера стана ясно, и че 4 човека са били арестувани по обвинение за палеж на изток от Атина. Заподозрените са на възраст между 22 години и 26 години бяха арестувани от членовете на гръцката полиция, малко след като младежите са влезли с взлом в една от вече евакуираните заради огненият ад къщи. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници