Иранските олимпийци все пак ще се изправят срещу израелските

Иранските олимпийци все пак ще се изправят срещу израелските
A A+ A++ A

Иранските спортисти ще се състезават срещу израелски спортисти на Олимпийските игри в Лондон, съобщи водачът на мисията на страната във Великобритания Бахрам Афшарзадех.

В миналото Иран беше критикуван заради отказа на негови атлети да участват в надпревари срещу представители на Израел, както се случи в Атина 2004 и Пекин 2008.

„Ще бъдем коректни към спорта, ще сме спортсмени и ще играем срещу всички“, обясни Афшарзадех, който е и генерален секретар на Иранския олимпийски комитет, предаде „Дневник“.

Той беше категоричен, че неговите сънародници няма да бойкотират състезания заради националността на своите опоненти.

Иранецът се разписа на „Стената на примирието“, създадена по инициатива на Организацията на обединените нации в Олимпийското село.

С нея организацията призова страните в конфликт да прекратят военните действия за периода на игрите.

„В спорта и Олимпийските игри всички страни трябва да бъдат заедно с отборите и обединени в приятелство. Солидарността между всички държави е много важна“, каза още Афшарзадех.

Иран ще бъде представен от 54 спортисти на игрите в Лондон.

Извън спорта Иран е в конфликт с Израел заради своята ядрена програма. Според Запада страната разработва ядрено оръжие, докато иранското управление отхвърля обвиненията и настоява, че развива ядрената енергия за мирни цели.

Конфликтът между двете държави се засили след атентата срещу израелски туристи на Летище Бургас от 18 юли, в който загинаха шестима души, тъй като Израел обвинява Иран, че стои зад терористичния акт.

Следете новините за представянето на българските атлети в Лондон, за разбитите олимпийски рекорди и всичко любопитно от Олимпийските игри на страницата ни във Фейсбук Лондон 2012 – близо до теб!

#летище Бургас #атентат #ядрена програма #Олимпийското село #Пекин #Атина #Великобритания #Лондон #олимпийските игри #Израел #Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лондон 2012
Последно от Лондон 2012

Всички новини от Лондон 2012 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"