Словения плаши да блокира членството на Хърватия в ЕС заради банков спор

Словения плаши да блокира членството на Хърватия в ЕС заради банков спор
Хърватия иска двустранни преговори с балканския й съсед за около 172 млн. евро, които вече несъществуващата словенска банка – Люблянска банка, дължи на хърватските вложители. Снимка: 24ur.com
A A+ A++ A

Словения заплаши да блокира присъединяването на Хърватия към ЕС заради неразрешен банков спор.

Предмет на спора са пари, дължими на вложителите в местна словенска банка, които датират от преди разпадането на Югославия през 1991 г., предаде „Фокус“, позовавайки се на „Ройтерс“.

Хърватия се надява да се присъедини към ЕС през юли 2013 г., но това може да се случи само ако всички настоящи членове, включително Словения, ратифицират договора й за членство.

Хърватия иска двустранни преговори с балканския й съсед за около 172 млн. евро, които вече несъществуващата словенска банка – Люблянска банка, дължи на хърватските вложители.

Словения казва обаче, че въпросът трябва да бъде разрешен като част от по-широки преговори, насочени към изчистване на всички подобни спорове между бившите държави от Югославия и които да бъдат водени от Банката за международни разплащания.

„Лично се надявам, че Хърватия ще се присъедини към ЕС възможно най-скоро и че ще ратифицираме договора“, посочи словенският външен министър Карл Ерявец в кулоарите на среща на външните министри на ЕС в Брюксел.

„Условие за това обаче е да решим въпроса за Люблянската банка в линия със задълженията, на които Хърватия се съгласи, когато приключвахме глава четвърта“, добави той, отнасяйки се до изискването на ЕС за новите членки на блока за свободното движение на капитали.

#Карл Ерявец #ЕС #Хърватия #Словения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници