Анализатор на Forbes: Руските реактори остават лидер въпреки конкуренцията на Китай

Анализатор на Forbes: Руските реактори остават лидер въпреки конкуренцията на Китай
A A+ A++ A

Енергийният наблюдател на авторитетното издание Forbes Майкъл Шеленберг заяви, че по данни на организацията Environmental Progress почти две трети от новите атомни енергоблокове през 2025 г. ще бъдат оборудвани с реактори от три различни типа, проектирани в Русия и Китай. Това ще бъдат руските ВВЕР-1200 и китайските CAP1000 и Hualong-1. Безспорен лидер в категорията „експортни реактори“ са руските реактори ВВЕР-1200. Очаква се в близко време те да бъдат най-търсени на глобалния пазар. Независимо, че вътрешният китайски пазар на строителство на АЕЦ е най-големият пазар от страните, които развиват ядрена енергетика, в повечето случаи чуждестранните пазари предпочитат руската технология.

В момента и двете страни отделят милиарди за разработка на нови ядрени проекти, в които Русия отново е лидер с успешно работещите реактори на бързи неутрони. Но засега основната технология както на вътрешните, така и на външните пазари на двете страни, остават реакторите с вода под налягане (PWR). ВВЕР-1200 се купуват не само от страни, които се намират в самото начало на развитие на атомния си отрасъл, но и от страни с дълъг опит в използването на атомни технологии. Дори Китай, с неговите експортни амбиции, признава, че не може да откаже руската оферта и неотдавна подписа договор за още четири енергоблока с реактори ВВЕР-1200.

Така въпреки напъните на Китай за лидерство на глоблния ядрен пазар, руските реактори остават предпочитани. Това се обяснява и от цифрите - 67% от ядрените проекти, които се реализират по света в момента, са в поръчковия портфейл на "Росатом", както стана ясно от отчета на генералния директор на руската корпорация Алексей Лихачов пред премиера на Русия Дмитрий Медведев. ​​

 



 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници