Министерски „чадър“ над бизнеса на депутата Аврамов разкри „Екогласност“

Министерски „чадър“ над бизнеса на депутата Аврамов разкри „Екогласност“
Според прокуратурата Аврамов два пъти е поискал и получил дар от 50 000 лева, за да упражни влиянието си върху длъжностно лице от Областната дирекция „Земеделие“ в Монтана. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на здравеопазването скандално е намалило в пъти хигиенно-защитната зона за птицефермата на бившия депутат Димитър Аврамов в Монтана, твърди зам.-председателят на Национално движение „Екогласност“ Петър Пенчев.

Той е подал сигнал до Софийска градска прокуратура, до Окръжната прокуратура в Монтана и до председателя на Европейската комисия, че птицефермата нарушава санитарните норми за отстояние от жилищни сграда, предаде БТА.

Екологът многократно е алармирал прокуратурата, че птицефермата „Гала“, която в момента е собственост на съпругата и бащата на Димитър Аврамов, е на 166 метра от най-близките жилищни сгради в Монтана вместо на задължителните 3000 метра.

През 2010 г. РИОКОЗ в Монтана е излязла със становище, че местоположението на птицеферма, в която се отглеждат до 816 000 бройлери и пилета, не отговаря на записаните в закона 3000 метра.

С постановление от 3 август 2011 г. прокурорът от Окръжна прокуратура в Монтана Виолета Пунова констатира, че птицефермата не отговаря на законовите разпоредби.

В прокурорското постановление пише обаче, че с изходящо писмо номер 47-22-ПСК-2147 от 12 октомври 2010 г. Министерството на здравеопазването е намалило хигиенно-защитната зона от 3000 м на 166 метра за птицефермата.

Петър Пенчев коментира, че действията на здравното министерство са своеобразен чадър над бизнеса на бившия депутат, който беше арестуван по обвинение за търговия с влияние. В петък той бе оставен за постоянно в ареста.

Според прокуратурата той два пъти е поискал и получил дар от 50 000 лева, за да упражни влиянието си върху длъжностно лице от Областната дирекция „Земеделие“ в Монтана.

От Димитър Аврамов се е очаквало да повлияе за разпределение на земеделски земи в землището на Монтана.

Петър Пенчев настоява преписката по делото за птицефермата да бъде приобщено към материалите по обвиненията срещу Димитър Аврамов.

#търговия с влияние #Петър Пенчев #птицеферма #Монтана #Димитър Аврамов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници