ЕС укрепва отношенията с Израел въпреки „колонизацията на Западния бряг“

ЕС укрепва отношенията с Израел въпреки „колонизацията на Западния бряг“
Израелският външен министър Авигдор Либерман ще се опита да убеди Европейския съюз да включи ливанската шиитска партия „Хизбула“ в списъка на терористичните организации. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз възнамерява да укрепи връзките си с Държавата Израел чрез около 60 проекта за сътрудничество, заявиха дипломатически източници.

Зелена светлина за тази инициатива ще бъде дадена утре в Брюксел на среща на високо равнище в рамките на съвета за асоцииране ЕС–Израел, след като през последните месеци ЕС остро критикува политиката на Израел в окупираните територии, предадоха АФП и БГНЕС.

Става въпрос за засилване на сътрудничеството в транспорта и енергетиката, както и за създаване на по-тесни връзки с 9 европейски агенции като Европол и Европейската космическа агенция.

Стартът на тази инициатива идва след период от няколко месеца, когато тонът между ЕС и Йерусалим се повиши заради израелската политика в заселническите колонии.

През май европейските външни министри разобличиха колонизацията на Западния бряг на р. Йордан, което заплашва да направи невъзможно съществуването на две държави - израелска и палестинска.

Отправени бяха критики срещу „екстремизма и насилието“ на заселниците.

Очаква се атентатът срещу израелски туристи, който взе шест невинни жертви в Бургас, да бъде във фокуса на дискусиите.

Израелският външен министър Авигдор Либерман ще се опита да убеди Европейския съюз да включи ливанската шиитска партия „Хизбула“ в списъка на терористичните организации.

Дипломатът ще настоява също страните от ЕС да затегнат мерките за сигурност по летищата и в израелските и еврейските обекти в съюза.

#ЕС #Израел #Бургас #терористична атака #израелски туристи #Авигдор Либерман

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници