Нетаняху: Имаме безспорни данни, че атентатът в Бургас е дело на „Хизбула"

Нетаняху: Имаме безспорни данни, че атентатът в Бургас е дело на „Хизбула"
От две години наблюдаваме спонсорирана от Иран глобална кампания, извършвана с марионетката им „Хизбула", за терористични нападения срещу израелци, заяви Бенямин Нетаняху. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бенямин Нетаняху отново заяви, че Израел разполага с „безспорни и изчерпателни разузнавателни данни", че терористичната атака срещу израелски туристи в Бургас е извършена от „Хизбула" с подкрепата на Иран.

„Обикновен човек може да си помисли, може интелигентно да стигне до извода, че ако „Хизбула" с подкрепата на Иран е направил това в Кипър седмица по-рано, същият начин на действие се повтаря и в България," каза Бенямин Нетаняху в интервю за неделното предаване „Face the Nation" на американската телевизионна мрежа CBS, цитирано от „Дневник".

„От две години наблюдаваме спонсорирана от Иран глобална кампания, извършвана с марионетката им „Хизбула", за терористични нападения срещу израелци," допълни още Бенямин Нетаняху.

Запитан от водещия Боб Шийфър да коментира вероятността от атентати срещу израелски спортисти на олимпиадата в Лондон, премиерът отговори:

„Зорко следим за вероятността от това те да атакуват където и да е, но няма да дадем специфични подробности. Не потвърждавам никаква информация, с която разполагаме за олимпиадата".

Според него международната общност трябва да положи усилия за търсене на отговорност от терористичните организации.

„Причината, поради която определени режими и организации използват терористична тактика е, за да се измъкнат от последиците. Те трябва да бъдат посочвани и осъждани," каза той.

„Правят го по целия свят от около година или две, измъквайки се от отговорност за убийствата, защото никой в действителност не ги посочва с пръст," продължй Бенямин Нетаняху.

При откриването на правителственото заседание в неделя премиерът коментира атентата в средата на седмицата със следните думи:

„Жертвите на убийствената терористична атака в България бяха погребани през уикенда. Предполагам, че и вие като мен, видяхте сърцераздирателните сцени на погребенията, семейства, съсипани от мъка. Нашите сърца са с тях, с онези, които изгубиха близки и любими. Молим се за оздравяването на ранените. Искам да използвам тази възможност да благодаря на силите за сигурност и помощните екипи, които веднага се задействаха за бързо спасяване на живот и прибиране у дома на пострадалите. Благодаря също на външното министерство и на нашия посланик, на специалните служби, на министерството на здравеопазването и на министерството на вътрешните работи и на всички, които участваха. Всички работиха всеотдайно и професионално в изпълнение на дълбокия си дълг. Това наистина отразява основни принципи на нашия живот, както и факта, че Държавата Израел отговаря за гражданите си, където и да са по света. Ще продължим да се борим срещу тероризма, срещу извършителите и онези, които са ги изпратили."

#Трагедия в Бургас #Израел #Бенямин Нетаняху #Бургас #летище #израелски туристи #Иран #„Хизбула" #терористична атака

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници