Мутафчиев: За да не фалира БДЖ, билетите трябва да скочат двойно

Мутафчиев: За да не фалира БДЖ, билетите трябва да скочат двойно
Правителството и БДЖ не са постигнали основната цел – да привлекат инвеститори, които да извършват товарни превози в страната, заяви Петър Мутафчиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Единственият вариант БДЖ да не фалира е да увеличи двойно цените на билетите за превоз на пътници, смята депутатът от БСП и бивш транспортен министър от кабинета „Станишев“ Петър Мутафчиев.

Според БСП процедурата за приватизация на „БДЖ - Товарни превози“ е незаконна, предаде БГНЕС.

„Правителството и БДЖ не са постигнали основната цел - да привлекат инвеститори, които да извършват товарни превози в страната“, заяви Петър Мутафчиев.

Според него трябва да бъде изработена ясна стратегия, тъй като е останал само един купувач за „БДЖ - Товарни превози“.

Това е фирма, която е регистрирана в Кипър няколко дни преди да започне процедурата на приватизацията, обясни Петър Мутафчиев.

По думите му, финансовият министър Симеон Дянков спира парите по договора за задължителна обществена услуга, по който през 2012 г. „БДЖ - Пътнически превози“ трябва да получат 221 млн. лв., защото БДЖ не си плаща кредита към Световната банка, взет през 1995 г.

Петър Мутафчиев припомни, че до влизането на България в Европейския съюз „БДЖ - Товарни превози“ са поддържали „Пътнически превози“, като нееднократно са били предупреждавани, че не достигат над 100 вагона за превоз на товара.

„Заради окаяното състояние на вагоните и това, че не са им правени ремонти, са отчетени милиони левове загуби годишно“, допълни червеният депутат.

По думите му, правителството трябва да даде отговор как точно ще бъде извършена приватизацията на „БДЖ - Товарни превози“.

Законът за приватизация изисква прозрачност на приватизационния процес, подчерта от своя страна Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

По думите му сделката за приватизация на „БДЖ - Товарни превози“ се осъществява „в една изключително напрегната обстановка, в една продължаващата се криза, в която министърът на транспорта не създаде условия Агенцията по приватизация да си свърши работата нормално“.

#приватизация #БДЖ #Петър Мутафчиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници