Дворецът „Кричим“ бил непокътнат от 1936 г.

Дворецът „Кричим“ бил непокътнат от 1936 г.
Дворецът „Кричим“ отваря врати за гражданите през есента на 2012 г., обяви министърът на финансите Симеон Дянков. Снимка: plovdivweek.com
A A+ A++ A

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е първият министър, стъпил в двореца „Кричим“ от 20 години насам, съобщи управителят на царския палат Венцислав Парпулев.

На заседанието си на 11 юли Министерският съвет прехвърли управлението на ловното стопанство и двореца „Кричим“ на Министерството на финансите.

Досега „Кричим“ е бил собственост на Управление „Безопасност и охрана“ (УБО) при Тодор Живков, а след това попада под контрола на Национална служба „Охрана“.

Царското семейство е живяло в двореца близо 10 години, разказа Венцислав Парпулев пред „Фокус“.

В бившето царско имение са нощували още Тодор Живков, Пенчо Кубадински, Вълко Червенков, който дори си е позволил да удължи леглото на царицата, за да нощува в него, тъй като е бил едър мъж.

През 1957 г. в двореца в Кричим е преспал и виетнамският президент Хо Ши Мин.

Всичко в царския дворец е запазено в автентичния му вид от 1936 г. досега - мебелите, посудата, килимите, каза управителят.

Няма нито една изчезнала чаша или лъжичка на царското семейство, всичко се пази по опис. Върху чашите се вижда царският герб. Прави впечатление, че съдовете не са кристални, което говори за известна скромност на царското семейство.

Материалът за обзавеждането е немски, стилът и архитектурата - също. Няма нито една отлепена плочка досега, всички мебели са от масивно дърво и са правени по поръчка, паркетът не е сменяван изобщо.

В двореца има 12 бани, спални за около 30 души, киносалон с примитивно дистанционно управление. В него е прожектирано с киномашина.

Има няколко детски стаи, детски занимални, салони за чай, трапезария с маса–вагон, която е за 24 души, но може да бъде събрана само за четирима.

Покоите на царицата, с изключение на преправената спалня, стоят непокътнати, нейната баня продължава да блести от лукс.

Има писалища и офиси, ловен салон с трофеи на царското семейство. Картините също са запазени от 1936 г. Дворецът е на два етажа, всеки по 450 кв. метра.

На таванския етаж е спала прислугата. Свитата на цар Борис пък е живеела в пристройките на двореца при входа. Там се намира и първата постройка в двореца, т.н. Австрийска къща, строена през 1903 г. от Фердинанд.

В момента дворецът се поддържа от камериерка, домакиня и още двама мъже. Все още той се охранява строго и не е достъпен за посетители.

Когато дворецът „Кричим“ беше прехвърлен на Министерството на финансите, Симеон Дянков обяви, че дворецът ще бъде отворен за посетители.

#Министерство на финансите #Симеон Дянков #дворец #Кричим #дворец „Кричим“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници