Два дни до Световното по футбол: Руските служби са в повишена готовност

Два дни до Световното по футбол: Руските служби са в повишена готовност
A A+ A++ A

Два дни до старта на световното първенство по футбол. Руските служби са в повишена готовност, а мерките за сигурност са затегнати. Как полицията в Русия се готви да гарантира безопасността на гостите на Мондиала.

За Русия домакинството на Световното първенство е възможност да докаже себе си пред света като държава, която може да организира спортно събитие от най-висок ранг. Естествено, най-голямо внимание в последните дни преди първия съдийски сигнал на Монидиала се отделя на сигурността на гостите на страната. Едно от големите притеснения за организаторите са терористичните групировки, които действат на територията на страната. От началото на 21 век в Русия няколко пъти се е сблъсквала с ужаса на терора.

Андрей Косолапов - кмет на Волгоград: В последно време коригирахме много от нашата работа. Мога да кажа специално за Волгоград, че се постарахме да изучим опита на други градове и страни, които са били домакини на Световно първенство. Свършихме полезна работа с наши градове-партньори. Самият аз бях в Кьолн, където видях полезни практики на тема сигурност, като достъп до стадиони и отцепване на групи от фенове, за да нямат контакт по между си. Изучихме всичко това много внимателно. Сигурен съм, че ще организираме най-доброто Световно първенство в историята.
Алексей Малашенко - политически експерт: Не бих казал, че терористични групировки, в частност Ислямска държава, биха рискували да извършват атентат по време на Световното първенство. Това е твърде рисково за тяхната популярност. Проблем могат да създадат така наречените самотни вълци. Те са безотговорни и обсебени от идеята за отмъщение и могат да атакуват спорадично.

Осъзнавайки реалната опасност руските служби водиха методична подготовка през последните години, за да са в пълна готовност в дните между 14 юни и 15 юли. По време на последните учения в района на Москва бяха разигравани сценарии, които изискват извънредни мерки.

Максим Максименко - шеф на противопожарната служба в Министерството на извънредните ситуации: Целият ни ресурс ще бъде на линия по време на Световното първенство във всеки един град-домакин. Някои служители ще бъдат командировани от други региони, за да подпомогнат колегите си.

В Русия беше открит и международен център за полицейско сътрудничество.

Антон Гусев - представител на руската полиция: Центърът ще посрещне над 150 полицейски служители от всички страни, които ще участват на Мондиала. Освен това имаме и делегация от Катар, домакинът на следващия шампионат. Надявам се тази съвместна работа да даде добри резултати.

Като част от мерките за сигурност руските власти въведоха така нареченото "Фен Ай Ди", документ, който позволява на феновете от цял свят да гледат на живо мачовете от Мондиала, след като са преминали през щателна проверка. Руските власти също така затегнаха правилата за въздушния трафик над страната, като разшириха зоните забранени за полети в близост до 11-те градове-домакини на Световното първенство.

Ксения: Можем да видим униформени навсякъде около нас. В метрото, около стадиона. Усещаме, че някой се грижи за нашата сигурност.
Татяна: Градовете са готови да приемат най-голямото футболно събитие. Ще докажем, че сигурността в Русия е на първо място.

Както преди 4 години в Сочи по време на Зимните олимпийски игри, така и сега руснаците искат да накарат гостите си да се чувстват в безопасност. Големият тест започва след три дни.

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници