Висока активност и малко сигнали за нарушения на изборите в Белоградчик

Висока активност и малко сигнали за нарушения на изборите в Белоградчик
Според агенция БГНЕС това е председателят от ГЕРБ на 8-ма секционна избирателна комисия - Катя, която участвала в предизборния щаб на пловдивския кмет Иван Тотев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

При висока избирателна активност и без много сигнали за нарушения протичат изборите за общински съветници в Белоградчик.

В общината гласуват отново за политици в общинския съвет след като Върховният административен съд (ВАС) отмени на 22 март резултатите от проведените местни избори през октомври 2011 г.

До решението се стигна заради нарушения на избирателния кодекс като невписване в избирателните списъци на ЕГН и данни от документи, което би могло да промени изборния резултат, предаде „Дневник".

Основните информации за нарушения или съмнения за опорочаване на гласуването бяха към ГЕРБ.

Още сутринта агенция БГНЕС съобщи, че в една от секциите, където гласуват основно роми, изненадващо председател и зам.-председател на комисията са две активистки на ГЕРБ от Пловдив.

Те били същите жени, които се появяваха в пуснат в интернет клип около предизборната кампания на кмета на Пловдив Иван Тотев. Във видеото се обясняваше как в ГЕРБ се готвят да правят недействителни бюлетините за техните опоненти, като жени с червен лак маркират бюлетините и така те ще стават невалидни.

Тогава ГЕРБ отхвърлиха обвиненията.

В неделя БГНЕС твърди, че двете жени от клипа са в ромската секция в Белоградчик. От общинската избирателна комисия отказали коментар защо хора от Пловдив са в комисии в Белоградчик.

Зам.-председателят на групата на левицата Михаил Миков пък съобщи, че активисти на социалистите са заснели как представители на ГЕРБ-Белоградчик инструктират полицейски шефове в деня на изборите.

„Въпреки струпването на множество полицейски служители, се наблюдава видимо бездействие от органите на реда, особено по отношение на натиска на който са подложени ромите-да гласуват за определена партия," заяви Михаил Миков.

По негови данни активността в ромската секция била изключително висока.

БТА съобщи, че към обяд в общинската комисия са били постъпили 8 жалби и всичките са подадени от БСП. Областната избирателна комисия в Белоградчик е отхвърлила всички като несъществени.

В община Белоградчик към 13:30 часа избирателната активност беше 39,3%, което е доста висок процент.

Гласували са 2462 от общо 6225 имащи право на глас. В няколко села в общината в ранните следобедни часове вече беше регистрирана около 100% активност.

#Белоградчик #местни избори #частични избори #общински съвет #ГЕРБ #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници