Кунева: ЕК настояваше за разследване на криминалните групировки още през 2006 г.

Кунева: ЕК настояваше за разследване на криминалните групировки още през 2006 г.
Всичката сръчност се изля в опита да се отблъснат критиките в доклада на ЕК, изобщо да не се коментират публично, което е много страшно за нас като общество, подчерта Меглена Кунева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия е настоявала България да разследва криминалните групировки още през 2006 г., информира лидерът на Движение „България на гражданите" Меглена Кунева.

В 5-годишния мониторингов доклад на ЕК в областта на правосъдието и вътрешния ред се отбелязва, че в България функционират 12 групировки на организираната престъпност с годишен оборот от 1,8 млрд. евро.

Пред БНР Меглена Кунева уточни, че тогава не са цитирани финансовите средства, с които различните групировки са разполагали, нито пък тя, като главен преговарящ за присъединяването на България към ЕС, е знаела колко са били въпросните групировки.

„Аз няма от къде да получа подобна информация освен през тези доклади. Имаше един списък, който беше известен на Министерството на вътрешните работи, за конкретни бизнесмени, които се ползваха с изключително лошо име в групировки," обясни лидерът на „България на гражданите".

По думите на Меглена Кунева, информацията от този списък е провокирала проверките за източване на еврофондовете.

По отношение на вота на недоверие, който ще се гласува на извънредно парламентарно заседание във вторник, Меглена Кунева обяви, че го игнорира, защото вотът със сигурност нямало да мине.

„То се знае, че няма да мине вотът. Ще се овикат хубаво и ще излязат по медиите, ще стегнат партийните редици през пътя на омразата, вместо да се съберат, да направят по собствена инициатива от партии, от експерти, да направят нещо, за което продължавам да настоявам - ние трябва да имаме план за развитието на охранителната и правораздавателната част. Трябва да имаме план за 10-15 години," категорична е Меглена Кунева.

Първият български еврокомисар коментира и мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред.

„Справедливостта се доказва през фактите. В този доклад има много факти. Естествено е, че правителството се е опитвало до последно да промени политическата оценка. Това се вижда в сравнението на двата текста на текста на проекта на доклада и последните 2-3 изречения, които са променени на самото заседание на колежа на Европейската комисия, заседанието на комисарите," отбеляза Меглена Кунева.

Според нея правителството трябва да бъде обвинявано за това, че е искало по-висока политическа оценка.

„Въпросът обаче е, че си затвори напълно очите и мина в отбранителна позиция по отношение на фактите на доклада. Отблъсна ги с лека ръка настрани, като каза, че приема положителната оценка на доклада, неизвестно защо се опитаха да втълпят, че доклада е положителен и дотук. Всъщност целия онзи огромен набор от шокираща липса на резултат се остави настрана. Всичката сръчност се изля в опита да се отблъснат критиките, изобщо да не се коментират публично, което е много страшно за нас като общество," подчерта Меглена Кунева.

#Меглена Кунева #ЕК #мониторингов доклад #Движение „България на гражданите"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници