И Испания иска помощ?

И Испания иска помощ?
Новоизбраният премиер Мариано Рахой и правителството, което ще състави, може да поискат финансова помощ от ЕС и МВФ. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Испания може да потърси финансова помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд, за да реши финансовите си проблеми.

Народната партия на Испания, която спечели парламентарните избори в страната и която трябва да сформира ново правителство до 24 декември, може да поиска помощ от ЕС и МВФ, за да се справи с финансовите си затруднения, предаде „Ройтерс“, като се позова на източник от партията.

Испания е в групата на „проблемните“ държави в еврозоната (заедно с Португалия, Ирландия, Италия и Гърция), която анализаторите обозначават със съкращението PIIGS.

Испанските власти се опитват да защитят четвъртата по значение икономика в еврозоната от разразилата се дългова криза.

„Аз не смятам, че решението за искане на финансова помощ вече е взето, но това е един от разглежданите варианти. Нужно ни е повече време и повече информация за текущото състояние на нещата“, заявява източникът.

На 9 ноември излезе доклад на „Банко Билбао Виская Архентария“ (ББВА), според който испанската икономика може отново да изпадне в рецесия.

В доклада на ББВА се посочва, че БВП на Испания ще се понижи с 0.1% между октомври и декември в сравнение със същия период на 2010 г. – по-малко от две години след като испанската икономика излезе от рецесията, причинена от финансовата криза през 2008 г.

Според официалните данни безработицата в Испания достигна 21.52% през третото тримесечие на 2011 г.

Броят на безработните в страната в края на септември е 4.97 млн. души в сравнение с края на юни, когато без работа са били 4.83 млн. души.

През второто тримесечие на 2011 г. нивото на безработицата в Испания беше 20.89%.

#безработица #БВП #криза #правителство #Гърция #Италия #Ирландия #Португалия #Международния валутен фонд #Европейския съюз #МВФ #ЕС #рецесия #Испания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници