ДСБ: Инатът на Дянков за бюджета на ДАНС беше откровена беля

ДСБ: Инатът на Дянков за бюджета на ДАНС беше откровена беля
Веселин Методиев посочи, че България е наследила от комунистическото време „политика на съветски колониализъм" по отношение на Близкия Изток и специално за страните от Арабския свят. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бюджетът на ДАНС в никакъв случай не бива да се остави на произвола на финансовите виждания на Симеон Дянков, категоричен е зам.-председателят на ДСБ Веселин Методиев.

„Комисията за контрол на ДАНС излезе със становище, че държавният бюджет силно е подценил тази агенция и то с оглед на нейното функциониране, именно като защитник на националната сигурност. Инатът на Дянков беше откровена беля," коментира Веселин Методиев пред БНР.

Той допълни, че искането за увеличение на бюджета на агенцията не е случайно и трябва да бъде уважено в бюджета за 2013 г.

„Притеснен съм за собствената си страна. Въпросът е можеше ли България да избегне да стане мишена на международния тероризъм," коментира зам.-председателят на ДСБ.

По думите му, не е проста работа да провеждаш дълготрайна политика на сложен баланс между Израел и арабския свят и да пазиш страната си встрани от тези сблъсъци.

Веселин Методиев посочи, че България е наследила от комунистическото време „политика на съветски колониализъм" по отношение на Близкия Изток и специално за страните от Арабския свят.

„Междувременно обаче в самия Арабски свят протекоха събития, които го смениха и нещата станаха по-сложни. В последните години това избягна от очите на управлението на страната. Балансът беше нарушен, но това е поправима грешка," категоричен е зам.-председателят на ДСБ.

Веселин Методиев подчерта, че балансът във външната политика, който е „на разположение на специалните служби", трябва да бъде възстановен от МВнР на 100%, защото е доказал успеха си пред последните две десетилетия.

Той заяви, че ДСБ няма да участва във внасянето на вот на недоверие към управлението на ГЕРБ заедно с БСП, защото това би означавало тъмносините да станат защитници на „безхаберието и бездействието на Тройната коалиция" в първите две години, отразени в доклада на ЕК.

„Трябва да си сляп, за да не виждаш, че 5 години като страна-член на ЕС ти получаваш най-лошата оценка за такава сфера като борбата с престъпността и корупцията, фактически чиста двойка," посочи още Веселин Методиев.

Той е на мнение, че дебатът около 5-годишния обзорен мониторингов доклад на ЕК, насрочен за 24 юли, трябва да се проведе през септември, защото сега критиките на ЕК ще бъдат дебатирани „под булото на незаглъхналите ни притеснения от терористичната атака" срещу израелски туристи в Бургас.

#Веселин Методиев #ДСБ #Трагедия в Бургас #терористична атака #израелски туристи #ДАНС #Симеон Дянков #вот на недоверие #мониторингов доклад #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници