Какъв ще е бюджетът за европейската селскостопанска политика след 2020-а

Какъв ще е бюджетът за европейската селскостопанска политика след 2020-а
A A+ A++ A

След редуцирането се очаква бюджетът за Общата селскостопанска политика да бъде 365 млрд. евро, от които 286 млрд. евро по първи стълб - за директни плащания. За втория стълб средствата са 78,8 млрд. евро - за развитие на селските райони. Това заяви пред депутатите в парламента министърът на земеделието Румен Порожанов.

Порожанов даде разяснения пред депутатите относно общата селскостопанска политика на Европейския съюз след 2020 г. "Европейската комисия предвижда намаления от 5% на общия бюджет. Същото е и намалението на бюджета за кохезионна политика. За това, че бюджетът беше намален само с 5%, ЕК направи много сериозен пакет в приходната част. Първи и основен приход са вноските от страните членки.

Вноската сега е 11,4% за всяка една страна", разясни министър Порожанов Той допълни, че се отчитат намаления на директните плащания с 0,7%, с изключение на Прибалтийските държави, където има увеличение с 4%, а причината за това е са критично ниските нива на директни плащания до този момент. "В края на седмицата се очаква да се представят законодателните предложения по Общата селскостопанска политика.Работихме активно с Европейската комисия да предоставим заключенията си. Няма съществени различия в позициите на Европейския парламент и страните членки каква да бъде структурата и приоритетите в политиката. Оптимисти сме, че предлаганото законодателство, ще бъде одобрено от всички страни членки", допълни земеделският министър.

Според него общата селскостопанска политика на Съюза трябва да продължи да бъде силна и адекватно финансирана, защото земеделието е основен отрасъл на икономиката.
 
Становище в дебата взе и председателят на Комисията по земеделие Десислава Танева, която увери, че българският земеделец може да разчита на запазване на нивата на подкрепа. Според нея обвързаната подкрепа е един от най-важните елементи на земеделието, а след преговорите на правителството тя ще се запази. "Можем да отчетем изключително успешно Председателство в областта на земеделието и да поздравим министъра за това", смята Десислава Танева.

От БСП пък призоваха за страната ни през следващите години да има по ясна визия за запазване на интересите на земеделските стопани. "Важна е стратегическата рамка. Това е изключително важен документ, който трябва да бъде реализиран, представен и защитен, за да може да се види визията за развитието на земеделието", заяви народният представител Светла Бъчварова.
 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници