Израел готов за военна намеса в Сирия, ако доставя оръжия на „Хизбула”

Израел готов за военна намеса в Сирия, ако доставя оръжия на „Хизбула”
Лидерът на ислямистката организация „Хизбула" Хасан Насрала. Снимка: ABC News
A A+ A++ A

Израел се подготвя за възможна военна намеса в Сирия в случай, че сирийското правителство доставя ракети или химическо оръжие на ливанската ислямистка групировка Хизбула, заяви израелският министър на отбраната Ехуд Барак.

„Инструктирах армията да засили разузнавателната подготовка и да подготви каквото е необходимо, така че ако се наложи, да можем да проведем операция", посочи Барак в интервю за телевизия „Канал 10”, цитиран от агенция „Ройтерс”.

„Следим възможния трансфер на напреднали бойни системи, основно ракети земя-въздух или тежки ракети земя-земя, но е възможно да има и трансфер на химическо оръжие от Сирия за Ливан", каза още министърът.

„Моментът, в който започне да пада, ние ще проведем разузнавателно наблюдение и ще се свържем с други агенции", каза още Барак, имайки предвид сирийския президент Башар ал Асад, посочва бТВ.

„Хизбула”, която в миналото получаваше военна и финансова подкрепа от Сирия и Иран, изстреля хиляди ракети, главно с малък обсег, в Израел по време на израелската офанзива през 2006 г. в Южен Ливан, но някои ракети с голям обсег достигнаха до централната част на Израел. Оттогава границата като цяло е спокойна.

Изявлението идва, след като в сряда беше извършен атентат срещу израелски граждани в България. Израел подозира „Хизбула” и Иран в организирането на атаката.

В четвъртък Барак направи обиколка на Голанските възвишения – стратегическо плато, което Израел отне от Сирия по време на Близкоизточната война през 1967 г. и откъдето може да наблюдава движенията във вътрешността на северния си неприятел.

#Израел #Сирия #Хизбула #Ехуд Барак #министър на отбраната #Ливан #оръжие #Башар ал Асад #Иран #Голанските възвишения #България #атентат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници