ДКЕВР предлага поскъпване на природния газ с 8.6%

Ангел Семерджиев/ Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ДКЕВР предлага поскъпване на природния газ с 8.6%

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага поскъпване на природния газ с 8.6% от първи октомври, а не с 13.86%, както предлагаше общественият доставчик „Булгаргаз".

Така цената за 1000 куб. метра ще стане 605.15 лв., а не 634.44 лв., както искаше доставчикът.

Докладът на регулатора показва, че от „Булгаргаз" правилно са изчислили курсовите разлики долар-лев, но са завишили прогнозните количества газ, които ще са необходими на страната през последното тримесечие на годината съобщи „Дневник". ДКЕВР е намалила обемите, внасяни от доставчика с най-висока цена „Винтерсхал", който е един от посредниците във вноса на руски газ от руския енергиен гигант Газпром.

„Булгаргаз" е заложил увеличение на използваните количества природен газ с до 200% в зависимост от доставчика.

В исканото увеличение се е включвала и максималната надценка от 2.00%. Комисията я е намалила, за да е по-малко повишението на синьото гориво от октомври.

Три са фирмите доставчици на природен газ за България – „Овергаз", „Винтерсхал" и „Газпром експорт". Договорът с тях изтича в края на 2012 г. До момента България и Русия не са успели да договорят нови условия за периода след 2012 г., въпреки че уговорките с Москва бяха това да стане до юни 2011 г. В момента „Булгаргаз" продължава да работи на загуба от около 4 млн. лева годишно.

Повишение на цената на природния газ с над 5.00% ще доведе със сигурност до поскъпване на парното и топлата вода, коментира миналата седмица председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Според предварителните прогнози на регулатора, парното в страната би поскъпнало с до 5 на сто от октомври при увеличение на газа с 8.6%.

Предстои заседание на консултативния съвет към ведомството на 21 септември, на което ще се обсъждат бъдещите увеличения.

Парното и природният газ поскъпнаха за последно през юли. Тогава цената на топлата вода се увеличи средно с до 8.00% в страната, а синьото гориво - с близо 5 на сто.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници