Жители на пет родопски села протестират срещу разширяване на мраморна кариера

Жители на пет родопски села протестират срещу разширяване на мраморна кариера
A A+ A++ A

Жители на пет села от Родопите излязоха на протест над Белащица срещу намерението за разширяване на една от двете мраморни кариери в района. Хората са притеснени за здравето си заради праха от добива на мрамор и преминаването на тежките камиони по панорамния път, където вече са построени много къщи.

Приключи протестът, на който въпреки дъжда се събраха над 100 жители на Белащица и околните села. Хората дойдоха, за да кажат „не“ на кариерите, прахът от който се стели над къщите им непрекъснато. Според местния общопрактикуващ лекар, болните от астма деца в момента са около 17%, в сравнение с 2-3% преди 20 години.

Иво Кемалов: Кариерата вече е стигнала под самия връх Калоян. Тоест, това разширения от 50 декара най-вероятно ще доведе до сваляне на шапката на връх Калоян и увеличаване на негативното въздействие на кариерата върху самото село.
Снежана Стефанова: Готови сме да започнем и разбира се съдебни дела, при положение, че държавните институции не свършат работата си и да сезираме както националните съдилища, така и европейските институции.
Емил Брайчев- изп. директор на дружеството-концесионер на кариерата: Искаме придобиването на правата върху нова концесия, която е въпросната площ Калоян от порядъка на 50 дка., но най-важното, което трябва да се разбере от всички, е първо по предписание на съответните държавни органи, което е от 2005 г. с цел извършване и започване в най-скоро време на рекултивация. Тоест, възстановяване на т.нар. терени, тъй като по минно-геоложко-инженерно дело, възстановяването на една площ трябва да започне от горе на долу.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници