Огнян Донев с ново обвинение, трябва да плати 500 000 лв

Огнян Донев с ново обвинение, трябва да плати 500 000 лв
Любомир Павлов (л) и Огнян Донев (д). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинение на Огнян Донев за данъчни престъпления.

Това съобщи в петък говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова, цитирана от БГНЕС.

На собственика на "Софарма" и съсобственик на "Медийна група България" е определена рекордна мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 500 000 лева.

В четвъртък бяха обискирани офисите на фирмите "Елфарма" и "Телсо", свързани със "Софарма".

В. "Преса" съобщи, че чрез измами Донев и съдружникът му в медийната група Любомир Павлов са ощетили хазната с 67 млн. лева.

Това станало след прехвърляне на акции на номинални цени, които са многократно под пазарните и така държавата не е получила данъци.

През юни на Донев бе повдигнато обвинение за пране на пари, а Павлов бе обвинен освен за това, за документна измама и документи с невярно съдържание.

Делото срещу двамата започна след сигнали на бившите им съдружници Христо Грозев и Карл фон Хабсбург, с които спорят за собствеността на вестниците "Труд" и "24 часа".

Тогава от прокуратурата съобщиха, че чрез четири фалшиви документа Павлов съзнателно е дал възможност на Донев да получи 43% от акциите на "Медийна група България".

Впоследствие 40 на сто от придобитите преди това общо 83% от дяловете са били върнати обратно на Павлов.

По този начин е било извършено прането на пари, тъй като сделката е осъществена чрез имущество, придобито с документна измама. Двамата останаха на свобода срещу 50 000 лева гаранция за всеки.

#Огнян Донев #Софийската градска прокуратура #Румяна Арнаудова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай