Окончателно: ВКС оправда бизнесмена Огнян Донев

Окончателно: ВКС оправда бизнесмена Огнян Донев
Pixabay
A A+ A++ A

Върховният касационен съд оправда окончателно бизнесмена Огнян Донев. Това научи БТА от съда.

Донев и съдружникът му Борис Борисов бяха подсъдими за укриване на данъци. Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт през 2015 г., като като обвинението срещу Донев бе за укриване на над 62 млн. лева, а срещу Борисов - за 7,5 млн. лева.

Според обвинението престъпленията са извършени чрез сделки с акции на фармацевтична фирма през 2007 година. Те били продавани за по един лев и данъци са плащани върху печалбата. 

Според върховните съдии долната инстанция (САС) ефективно е проучила естеството на сделката. Блоковите
сделки представляват предварително уговорени извънборсово сделки за големи количества акции (с обем минимум от 5% от общия брой акции в капитала на емитента); те могат да бъдат двустранно договаряни между членовете извън пода на „Българска фондова борса – София“ АД и извън часовете за борсова търговия; цените на блоковите сделки не се отразяват в индексите на Борсата и не участват в представителната борсова цена; не са гарантирани от Гаранционния ѝ фонд; блоковата сделка се третира като борсова сделка, след като бъде обявена на Борсата, пише в мотивите.

След като законът не въвежда като изрично изискване блоковата сделка да бъде сключена по пазарна цена на акциите, цената, на която са били сключени инкриминираните по делото блокови продажби на акции на „Софарма“ АД, не представлява условие, което оказва влияние върху размера на печалбата, мотивират се съдиите.

Източник: БТА

#ВКС #Огнян Донев #оправдан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"