Извадиха 43 тона сребро от потънал британски кораб

Извадиха 43 тона сребро от потънал британски кораб
Съкровището, състоящо се от 1203 кюлчета, е било превозено на сигурно място във Великобритания. Снимка: thenews.com.pk
A A+ A++ A

Американската компания Odyssey („Одисей“), специализирана в изваждането на потънали кораби, съобщи, че е открила големи количества сребро на борда на британски търговски кораб, торпилиран от германска подводница през Втората световна война.

Компанията Odyssey Marine Exploration посочва в комюнике, че е извадила досега около 43 тона сребро от кораба „Гейрсоппа“ (Gairsoppa), който лежи на дълбочина 4700 метра на дъното на Северния Атлантик, югозападно от Ирландия, предаде БГНЕС.

Съкровището, състоящо се от 1203 кюлчета, е било превозено на сигурно място във Великобритания, добавя компанията, чието седалище е в Тампа, Флорида.

Засега Odyssey не е съобщила никаква сума, но според сегашния курс на среброто цената на открития метал в кораба, потопен през февруари 1941 г. по време на курс от Калкута за Лондон, може да достигне 38 милиона долара.

Количеството на досега извадения метал представлява около 20% от среброто, което според проучванията може да се намира на борда на кораба. Операцията по изваждането на ценния метал ще завърши до края на септември.

Според договора, сключен с британското правителство, Odyssey може да задържи 80% от стойността на товара сребро на кораба „Гейрсоппа“.

Междувременно компанията обяви, че очаква да намери голямо количество сребро и в друг товарен кораб. Става дума също за потопен от германска подводница през Втората световна война съд - „Мантола“, открит през 2011 г. също от Odyssey.

#Odyssey #Одисей #сребро #потънал кораб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници