Джон Болтън: Израел подготвя атака срещу Иран заради атентата в Бургас

Джон Болтън: Израел подготвя атака срещу Иран заради атентата в Бургас
Взривът в Бургас ще се отрази сериозно върху целия Близък изток, прогнозира още американският дипломат Джон Болтън. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Израел подготвя атака срещу Иран заради нападението срещу нейни граждани в България, заяви бившият посланик на САЩ в ООН Джон Болтън.

„Трябва да приемем, че израелският премиер Бенямин Нетаняху подбира думите си много внимателно и говори само след като неговото правителство е получило сигурно доказателство, че Иран е отговорен за тази атака. Когато Нетаняху казва: „Иран е, а не „Хизбула“, и ние ще отвърнем здраво“, това говори, че Израел може да атакува Иран директно“, коментира Джон Болтън в интервю за „Фокс Нюз“, цитирано от БНР.

Според Джон Болтън Израел едва ли ще удари ядрените обекти на Иран, а по-скоро бази на Революционната гвардия, която крепи режима в Техеран. Взривът в Бургас ще се отрази сериозно върху целия Близък изток, прогнозира още американският дипломат.

„Нетаняху каза много ясно, че Израел не просто ще отговори пропорционално на терористичната атака в България, а може да отиде и по-далеч. Налице е значителна ескалация на напрежението в региона. Тя очевидно ще засегне САЩ и мисля, че американските сили в Персийския залив ще бъдат поставени под тревога“, продължи Джон Болтън.

Зад бомбеното нападение в Бургас личи почеркът на някоя от палестинските и ливанските групировки, поддържани от Иран, заяви израелският министър на отбраната Ехуд Барак пред Си Ен Ен.

„Ясно е, че става дума за терористичен акт, извършен от „Хизбула“, „Хамас“, „Ислямски джихад“ или друга терористична групировка от терористичната егида на Иран или радикални ислямисти. Ние водим радикална борба с тях. Решени сме да открием извършителите и да си разчистим сметките с тях“”категоричен бе Ехуд Барак.

„България ще се обърне към Съвета за сигурност на ООН с призив да осъди атентата в Бургас“, съобщи министърът на външните работи Николай Младенов. Световни лидери изразиха възмущение от терористичния акт.

Ехуд Барак е обсъдил в телефонен разговор с американския си колега Лион Панета възможността за съвместно разследване на американското ЦРУ и израелските служби „Мосад“ на атентата.

Също в телефонен разговор американският президент Барак Обама е изразил съболезнованията си за жертвите и е обещал на израелския премиер Бенямин Нетаняху да предостави всякаква необходима помощ за изправянето на виновните пред съда.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом предложи на България, чрез профила си в социалната мрежа „Туитър“, подкрепата на Европейската комисия и на Европол.

В изявление на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън бе посочено, че ЕС решително осъжда всякакви терористични действия, където и да се случат.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази съболезнованията си към семействата на жертвите, към израелските и българските власти.

Чешкият премиер Петър Нечас също осъди атентата, а канадският министър на външните работи Джон Беърд изрази увереност, че българските власти ще направят всичко по силите си, за да могат авторите на атентата да бъдат изправени пред правосъдието.

Очаква се Народното събрание да излезе с обща декларация, която да осъди вчерашния атентат на летището в Бургас.

#Трагедия в Бургас #Израел #Иран #Бенямин Нетаняху #Ехуд Барак #Джон Болтън #терористична атака #атентат #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници