Експлозията в Бургас съвпада с годишнина от атентат с 85 жертви

Експлозията в Бургас съвпада с годишнина от атентат с 85 жертви
На 18 юли 1994 г. в Буенос Айрес, Аржентина, е извършен атентат срещу Еврейския център. Експлозия унищожава сградите на няколко еврейски организации, убити са 85 души, а над 200 са ранени. Снимка: thejerusalemreport.wordpress.com
A A+ A++ A

Експлозията в Бургас съвпада с годишнината от атената в Буенос Айрес през 1994 г., когато загиват 85 души.

През януари се появи информация, че израелските служби са предупредили български си колеги за готвен атентат в зимен курорт.

Тогава шефът на отдела по сигурността в транспортното министерство на Израел Дани Шенар се е свързал с колеги в София и Атина и ги е помолил да повишат условията за сигурност около автобусите, които развеждат групи с израелски туристи между летищата и хотелите или почивните станции.

„Ние осъзнаваме, че автобусите са слаба точка по отношение на сигурността. Това е, защото има много добри условия за сигурност в самите летища, но извън тях вече не е така. Затова ги помолихме. Доколкото разбирам, местните служби сътрудничат с нас. Ние обаче не сме отправили нашето предупреждение към тях защото имаме каквато и да било специфична информация, нито имаме източници, които да са ни посочили, че нещо ще се случи при вас,” каза тогава Дани Шенар, цитиран от „Дарик”.

Вечерта в сряда се очаква лидерът на ислямистката организация „Хизбула" Хасан Насрала да направи изявление, но това бе съобщено преди взрива в Бургас.

Сайтът на телевизия „Ал Манар", собственост на „Хизбула”, съобщава за нападение с гранати и картечници срещу туристите, докато са слизали от самолета.

Атентатът обаче беше извършен на паркинга на летище „Сарафово”, където беше взривен автобусът, пълен с около 40 израелски туристи.

#Буенос Айрес #Дани Шенар #израелски туристи #атентат #Бургас #Трагедия в Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници