Какво препоръчва ЕК на България

Какво препоръчва ЕК на България
Препоръките на ЕК засягат реформата на съдебната система, независимостта на съдебната власт, ефикасността на съдебния процес както и борбата с корупцията и организираната престъпност.
A A+ A++ A

В четвъртата глава от 5-годишния обзорен мониторингов доклад за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред Европейската комисия традиционно отправя препоръки към страната.

Този път те засягат реформата на съдебната система, независимостта на съдебната власт, ефикасността на съдебния процес както и борбата с корупцията и организираната престъпност.

ЕК препоръчва да бъде обновен съставът на Висшия съдебен съвет (ВСС), което ще се случи през есента, и апелира новият ВСС да проведе реформа в съдебната система „из основи”.

На първо място реформата трябва да засяга кадруването в съдебната система, като ЕК подчертава необходимостта от анализ на натовареността на магистратите.

Този въпрос влезе във фокуса на общественото внимание след дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова, аргументирано със забавянето на мотивите по поверените й дела, което тя обоснова с голямата си натовареност.

ВСС потвърди, че натовареността на съдиите е неравномерна, което представлява проблем на системата. ЕК препоръчва новият главен прокурор пък да реформира структурата и процедурите в прокуратурата в сътрудничество с външни експерти.

Друга важна цел пред България преди следващия мониторингов доклад в края на 2013 г. е да се завърши работата по новия Наказателен кодекс и неговото прилагане.

ЕК подчертава, че участието на неправителствените организации и гражданското общество при определянето на реформите трябва да е гарантирано.

Като недостатък на самата съдебна система ЕК отбелязва недостатъчната ефективност.

„Да се установи единна и ефективна система за разпределяне на случаен принцип на съдебните дела, която да се използва повсеместно в страната,” препоръчва Комисията.

„Прозрачността, обективността и професионалната етика да се превърнат в главни приоритети при атестирането, повишаването, назначаването и вземането на дисциплинарни решения по отношение на магистратите,” настоява още ЕК и подчертава, че изборът на наследник на главния прокурор Борис Велчев трябва да бъде пример в тази сфера.

Друга препоръка визира намаляването на случаите на забавяне на мотивите към съдебни решения, както и да се ограничат случаите на укриване от страна на осъдени с влезли в сила ефективни присъди, какъвто е случаят с Братя Галеви.

ЕК традиционно отправя препоръки към България за борбата с корупцията и организираната престъпност.

„Да се гарантира, че членовете на новата Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество се назначават въз основа на тяхната професионална етика, както и че другите институции, и най-вече прокуратурата, напълно съдействат за работата на комисията,” настоява ЕК.

Друга препоръка е да бъде направен независим анализ на провалилите се дела, за да бъдат отчетени слабостите както в следствието, така и в прокуратурата, събирането на доказателства и, не на последно място, сътрудничеството между съдебната и изпълнителната власт.

ЕК препоръчва на полицията, прокуратурата и съдилищата да се възползват от натрупания опит от минали случаи на корупция, за да подобрят работата си.

Според ЕК координацията на службите за борба с корупцията трябва да се повери на една-единствена институция, която да поддържа нова независима система за наблюдение с участието на гражданското общество.

„Да се измени Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, така че да могат ефективно да се налагат наказания, които имат възпиращо действие. Да се преразгледа системата за деклариране и проверка на имущество, като тя бъде превърната в ефективно средство за установяване на незаконно обогатяване,” препоръчва още ЕК.

#ЕК #мониторингов доклад #препоръки #България #правосъдие #вътрешен ред #корупция #организирана престъпност #съдебна власт #ВСС #реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници